Skip to content
Ediția de astăzi VIDEO

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, promisiuni pentru minerii care riscă să rămână fără muncă: Vor avea veniturile asigurate timp de doi ani

Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvență, după ce în octombrie 2019 instanța a refuzat inițial să îi acorde insolvența ca să evite blocarea conturilor, obținută tot în instanță de unii creditori. În schimb, Tribunalul Hunedoara a admis, pe 14 noiembrie, intrarea în insolvență a Complexului, la cererea unor creditori (ANAF și societăți la care CEH are datorii).

Prezent la „Puterea Știrilor”, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, amintește că în urmă cu ceva timp depusese un amendament care acum își dovedește pe deplin utilitatea.

La un moment dat, am amendat un proiect de ordonanță în Parlament, în Comisia de industrii, având în gând atunci că e posibil să beneficieze de el Complexul Energetic Hunedoara, la intrarea în insolvență, iar amendamentul meu a fost aprobat în unanimitate, ca Ordonanța 60 să se aplice și societăților aflate în insolvență. Guvernul PSD scăpase această situație. Practic, în programul de reorganizare, administratorul judiciar și administratorul special pe care ministerul l-a numit, va trebui să facă un plan de reorganizare, care să cuprindă în baza ordonanței, luarea în contul datoriei de către ANAF, cu aprobarea Adunării creditorilor, a acestor active energetice eficiente, care produc energie ca active și Ministerului Energiei, care le va pune apoi în circuit”a declarat Virgil Popescu.

Imediat după intrarea în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Deva au solicitat ca să preia o parte din active pentru a asigura încălzirea populației.

Nu avem nimic împotrivă, partea de la Paroșeni va fi o companie separată, evident împreună cu minele care sunt viabile. Din totalul de 6 mine care sunt pentru exploatarea huilei, două sunt în închidere, la Valea Jiului, două în Complexul Energetic Hunedoara, acolo unde avem niște probleme cu stocul de huilă și va trebui să luăm o hotarâre cât de curând, să trimitem o notificare la Comisia Europeană, pentru că avem risc de autoaprindere a cărbunelui și programul de închidere de mine va trebui să continue pe o perioadă mai lungă, iar două sunt încă viabile, din care se scoate cărbune pentru activele energetice care vor funcționa și vor produce energie electrică. Acest lucru era vital pentru sistemul energetic, pentru că asigură rezerva de capacitate și de producție pentru programul de iarnă”, a declarat la „Puterea Știrilor”, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

La sfârșitul lunii octombrie, zeci de mineri de la minele Paroșeni și Uricani se blocaseră în subteran, în semn de protest față de incertitudinea care îi privește, îngrijorați că nu știu ce se va întâmpla cu ei după închiderea minelor.

Pentru minerii care sunt în programul de închidere de mină am aprobat încă doi ani de zile acele venituri de completare, practic pentru perioada aceasta de doi ani de zile, ei vor avea veniturile asigurate. Aceste venituri de completare nu sunt salarii compensatorii, ci reprezintă un venit constant timp de doi ani de zile pentru cei care au fost disponibilizați”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.