Skip to content
Ediția de astăzi

Ministrul Energiei Virgil Popescu: Estimăm o scădere a prețului la gaze naturale, după această iarnă

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat marți, 7 decembrie, că estimează o scădere a prețului la gaze naturale după această iarnă.

Cred că cu toții știm motivul creșterii gazelor naturale. Este o speculație pe piața gazelor naturale făcută de către Federația Rusă prin Gazprom; s-au redus livrările prin Ucraina, se presează, practic, operaționalizarea conductei Nord Stream 2. Noi estimăm că, după perioada de iarnă, odată cu, probabil, pornirea conductei Nord Stream 2, prețurile vor scădea. Așa se vede și pe piața futures a contractelor de vânzare de gaz pe bursele europene, prețurile sunt la jumătate pentru primăvară, vară și chiar iarna anului viitor. Deci, estimăm o scădere a prețului la gaze naturale, după această iarnă. Iar întreprinderi mici și mijlocii, după cum știți, prin legea care am adoptat-o în parlament, au o schemă de ajutor de stat, primesc practic o subvenție atât la energie electrică, cât și la gaze naturale pentru a trece cu bine această această iarnă (…) Repet încă o dată: liberalizarea preţului la gaze naturale şi la energie electrică, care a fost anunţată cu un an şi ceva înainte, nu are absolut nicio legătură cu creşterea preţurilor; nu are absolut nicio legătură liberalizarea preţului la gaze naturale cu politica care a fost dusă pentru a crește prețul la gaze naturale, cu geopolitica dusă de către Federația Rusă – deci aici cred că toți suntem absolut de acord. Iar prețul gazului natural foarte mare dă prețul marginal pentru energia electrică. Deci, practic, principala cauză, în momentul de față, a creșterii la energie electrică este prețul gazelor naturale, care este prețul marginal; nici măcar certificatul de CO2, care și acesta a crescut, nu mai dă prețul cel mai mare al energiei electrice”, a declarat ministrul Energiei.

Ministrul Energiei Virgil Popescu și prim – ministrul României Nicolae Ciucă și  au participat marți, 7 decembrie, la punerea în funcțiune a Stației de Uscare Gaze Naturale – Grup 145 Bilciurești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.