Skip to content
Ediția de astăzi Social

Parlamentarii au decis dublarea alocațiilor, după ce Guvernul a amânat legea până la 1 august

Camera Deputaților a adoptat legea de respingere a Ordonanței de Urgență care amâna dublarea alocațiilor până la data de 1 august 2020.

Au fost 209 voturi pentru respingerea OUG, 3 voturi împotrivă și 98 de abțineri. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, iar dacă va fi promulgată Guvernul ar trebui să crească alocația pentru copii până la suma de 300 de lei. Președintele are la dispoziție 20 de zile pentru promulgarea legii, însă o poate retrimite în Parlament.

Inițial preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la mijlocul lunii ianuarie, Legea privind dublarea alocaţiilor pentru copii.

Administraţia prezidenţială a anunţat că şeful statului a semnat ”Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (PL-x 124/13.03.2019)”.

Preşedintele Klaus Iohannis declara atunci că nu are de gând să refuze promulgarea legii care dublează alocaţiile pentru copii, precizând că aşteaptă soluţii de la Guvern, pentru că este vorba despre nişte sume care nu sunt prevăzute în buget.

Ulterior, după o întâlnire cu preşedintele, premierul Ludovic Orban a declarat că cel mai probabil soluţia va fi aceea de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până când vor putea fi asigurate asigura resurse financiare în bugetul de stat.

Pe ordinea de zi a ședinței de plen a Camerei Deputaților se află proiectul de Lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.