Skip to content
Ediția de Astăzi Focus Recent

PNL a depus moțiune simplă ministrului Turismului: Dacă aveţi un dram de onoare trebuie să vă daţi demisia!

PNL anunță că a depus la Senat moțiunea simplă depusă la Senat împotriva ministrului Turismului, Bogdan Trif – `TURISM DE ROMÂNIA: Un ministru incompetent și o țară fără brand! căruia îi cer să își dea demisia.

”România este pe ultimele locuri în cadrul Uniunii Europene la toţi indicatorii din turism. România este singura ţară din Europa Centrală şi de Est care are deficit în balanţa de plăţi pe sectorul turism. În lăudatul Program de Guvernare al PSD, turismului românesc i se alocau o serie de promisiuni, care au rămas neonorate. Se vorbea, în anul 2016, despre șansa României de „a crea mai multe locuri de muncă și de a aduce mai multe resurse la bugetul de stat prin promovarea unei strategii de dezvoltare a turismului”. Conform statisticilor, deși țara noastră înregistrează încasări din turism de 2,24 miliarde de euro, românii cheltuie în străinătate pentru servicii similare 3,12 miliarde de euro. Acest lucru se întâmplă pentru că România exportă turiști, cetățenii români preferând, anul trecut, destinațiile externe în detrimentul destinațiilor interne. Cu toate că avem un Minister al Turismului, promovarea este aproape inexistentă. La nivel declarativ, turismul figurează între cele 10 sectoare economice prioritare în “Strategia Naţională de Competitivitate a României 2015-2020″, însă performanţele reale în acest domeniu, vital pentru dezvoltarea ţării, ne-au poziţionat abia pe locul 68 în lume. Ne confruntăm cu un paradox absurd, în condiţiile în care ţara noastră are atâtea de oferit călătorului, dar nu ştim să exploatăm potenţialul”, se arată în textul moțiunii.

Liberalii susțin că din nefericire acţiunile ministrului Bogdan Trif, de la preluarea mandatului, nu fac decât să înrăutăţească climatul economic din domeniul turismului şi relaţia cu mediul de afaceri din turism.

Promovarea turistică a destinaţiilor din România lipseşte cu desăvârşire pe pieţele internaţionale și arată neglijența instituțiilor guvernamentale față de acest important domeniu economic. Aceasta este una din cauzele numărului scăzut de turişti străini care vizitează ţara noastră. La acest capitol suntem în grupă cu Slovacia, Letonia şi Lituania (2-2.5 mil turişti/an), Estonia având peste 3 milioane de turişti străini în 2017. Există o deficienţă majoră în promovarea externă a României, iar activitatea domnului ministru Bogdan Trif a determinat o rectificare negativă a bugetului ministerului turismului de – 17.3 milioane lei. Oare aceşti bani nu puteau fi folosiţi în marketing turistic şi comunicare de brand pentru destinaţia România?”, se mai arată în textul moțiunii.

Activitatea domnului Ministru Bogdan Trif este marcată de o totală lipsă de transparenţă, mai acuză PNL.

În contextul apropierii sărbătorii naţionale de 1 decembrie, un gest de demnitate şi dreptate al Parlamentului României ar fi retragerea sprijinului pentru Ministrul Turismului, domnul Bogdan Trif! Un ministru incompetent și o țară fără brand! Domnule ministru, dacă aveţi un dram de onoare, trebuie să vă daţi demisia!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.