Skip to content
Ediția de astăzi

Președintele PNL, despre Planul Național de Redresare și Reziliență

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat că urmează să se dezbată la nivelul coaliției și la nivel guvernamental îmbunătățirea Planului Național de Reziliență, astfel încât să corespundă exigențelor Comisiei Europene.

În anumite puncte, unde au existat rezerve la nivelul Comisiei Europene, trebuie să îmbunătățim argumentația proiectelor pe care noi le considerăm importante pentru România, pentru a putea fi finanțate din PNRR. Sunt discuţii legate de cele 600 de milioane de euro pe care noi ne-am propus să le alocăm pentru înfiinţarea de distribuţii de gaz. În acest caz, au existat discuţii tehnice care trebuie clarificate privitoare la utilizarea hidrogenului în aceste reţele de gaz, chestiuni tehnice care pot fi soluţionate”, a declarat liderul liberalilor.

Ludovic Orban a precizat că România are nevoie de aceste fonduri.

În privința chestiunii legate de investițiile în sistemele de irigații, anul trecut am avut secetă și am văzut ce înseamnă vulnerabilitatea agriculturii românești în astfel de situații extreme. Este necesar să facem investiții în sistemul de management al apei, care nu cuprinde doar irigațiile, care cuprinde și drenaje și alte investiții care sunt necesare. Problema este să convingem, la nivelul Comisiei Europene, că aceste proiecte tehnice pe care le utilizăm, nu afectează mediul, ci, dimpotrivă, au un efect favorabil asupra mediului. Noi nu putem să știm exact care au fost discuțiile acolo. Sunt convins că domnul ministru Ghinea a încercat să susțină PNRR așa cum noi l-am propus. Nu am îndoieli legate de acest subiect. Probabil, a fost confruntat cu anumite situații în care, poate, era nevoie de o fundamentare tehnică mai bună pe anumite propuneri de proiecte pe care noi le-am introdus acolo.  Vedem în ce măsură putem asigura suportul tehnic pentru a susţine şi a argumenta acele proiecte pe care noi le considerăm foarte importante pentru asigurarea rezilienţei economiei şi societăţii româneşti şi negocierile continuă. Trebuie să punem pe masa Comisiei Europene un Plan Național de Reziliență îmbunătățit, în funcție de observațiile și punctele de vedere ale Comisiei și menținând anumite proiecte pe care vrem să le finanțăm, cu argumentație suplimentară. De exemplu, autostrăzile, pentru că, astăzi, este domnul ministru Drulă, care este implicat în procesul de negociere. Evident, la autostrăzi, vrem să dăm o tentă verde, inclusiv proiectelor de infrastructură de transport rutier, care să fie dotate cu stații de încărcare ecologice.  România are nevoie ca de aer de modernizarea infrastructurii de transport. Nu putem compara infrastructura de transport a României cu infrastructura de transport a altor țări de la nivelul Uniunii Europene”, a mai declarat președintele Camerei Deputaților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.