Skip to content
Ediția de astăzi

Președintele României: Alegerile locale nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit

Președintele României Klaus Iohannis a declarat  că alegerile locale nu mai pot fi amânate, având în vedere că au fost luate măsuri care permit desfășurarea alegerilor astfel încât cetățenii care vin la vot să fie protejați.

”Nu știm, în acest moment, cât va mai dura pandemia și tocmai de aceea alegerile locale nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit. Provizoratul și lipsa de legitimitate a aleșilor care și-au finalizat de luni bune mandatul acordat de cetățeni dăunează atât comunităților locale, cât și democrației noastre în ansamblu. Campania electorală a început deja și, chiar dacă este una atipică, partidele și candidații își pot prezenta public proiectele lor. Din păcate, nici din această campanie electorală nu lipsesc inițiativele complet demagogice, cu măriri de venituri inaplicabile pentru diverse categorii sociale. E o întrecere zilele acestea în Parlament în votarea unor astfel de proiecte, campionul populismului fără acoperire fiind, ca de obicei, Partidul Social Democrat. Fac, de aceea, un apel la decență politică. Crearea de false așteptări, imposibil de susținut economic, sau contestarea unor măsuri sanitare care își dovedesc eficiența sunt practici electorale toxice, care fac rău oamenilor”, a declarat șeful statului.

Președintele i-a rugat pe români să se informeze în această campanie electorală.

În această campanie electorală, informați-vă, comparați ofertele și proiectele electorale și alegeți în cunoștință de cauză. Comunitățile noastre vor crește și se vor dezvolta prin grija și responsabilitatea fiecăruia dintre noi, votându-i pe cei care ne-au câștigat încrederea și ne reprezintă cel mai bine”, a mai completat președintele.

Legat de majorarea pensiilor, Klaus Iohannis a spus că ”nu ar fi existat, se pare, bani, nici în condițiile în care nu am fi avut această epidemie și în condițiile în care nu am fi avut această criză economică”.

Acum, când avem și pandemia și criza economică, este clar că bugetul s-a restrâns considerabil. Totuși, și eu, și premierul, și ceilalți membri din Guvern și-au dorit o creștere și pentru pensionari, și s-a realizat. Atât s-a putut, atât s-a realizat. Același lucru este valabil și pentru eșalonarea dublării alocațiilor pentru copii. Noi ne dorim aceste lucruri, dar toată lumea trebuie să înțeleagă că, dacă ni le dorim, nu înseamnă că bugetul țării permite tot ce ne dorim. Și atunci, revin la ce am mai spus și este destul de regretabil, că Partidul Social Democrat nu a înțeles nimic de aici și continuă să dea impresia unor persoane că s-ar fi putut mai mult. Nu s-ar fi putut mai mult, și aceste încercări ale PSD de a corecta prin Parlament ceva ce nu se poate, adică finanțele țării, este pur și simplu jalnică, este o abordare populistă electoralistă care nu le face cinste. Dați-mi voie să vă spun că nu s-a vehiculat niciodată vreo tăiere de salarii sau de pensii. Asta este o prostie pesedistă aruncată în spațiul public din motive electorale. Nu are nimeni de gând așa ceva. Însă, este clar că bugetul pentru anul viitor trebuie construit cu mare grijă și cred că este la fel de evident că e de preferat ca bugetul pentru anul viitor să fie discutat și aprobat de noul parlament care va rezulta din alegerile parlamentare, și nu de acest parlament, unde vedem niște abordări total neprincipiale și neconforme cu realitatea. Dar, încă o dată, ca să nu rămânem cu o impresie greșită, nu se discută despre tăieri de salarii și pensii. Este exclus așa ceva. Economia a suferit un recul semnificativ în trimestrul II, care a trecut, între timp își revine. Și, noi credem că în continuare economia României își va reveni și va permite reluarea unui parcurs normal, care, evident, parcurs normal include creșteri, de salarii, de pensii, de alocații, de investiții și așa mai departe. Deci, noi ne pregătim pentru an de creștere, nu an de reducere și, ca această creștere să fie semnificativă și pentru ca să avem investiții foarte importante, care au fost tot, amânate, pentru asta m-am bătut și eu în Consiliul European, pentru a obține fonduri europene semnificative, lucru care, din fericire, s-a reușit”, a mai spus președintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.