Skip to content
Ediția de astăzi VIDEO

Klaus Iohannis: Guvernul nu doreşte să taie pensii şi salarii

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă după ședința CSAT unde s-a discutat despre Armată, despre rectificarea bugetară și planurile pe termen scurt pentru România.

De asemenea, președintele a răspuns și întrebărilor jurnaliștilor legate de relația pe care o are cu noul Guvern. Cu această ocazie a revenit și a precizat că nu se vor tăia pensii sau salarii.

Legile în România sunt obligatorii, nu sunt facultative. Şi, în acest sens, nu pot să vă spun decât că eu voi insista ca noul guvern să respecte ad litteram toată legislaţia care este în vigoare, iar dacă există probleme în legislaţia în vigoare, ceea ce se poate întâmpla, atunci guvernul va veni cu propuneri de modificare. Însă, din discuţiile pe care le-am avut eu, şi în campanie, şi după campanie, şi astăzi, nu există vreo intenţie la guvern de a modifica vreo lege pentru a face economii sau, mai pe româneşte, guvernul nu doreşte să taie pensii şi salarii, ba dimpotrivă, Guvernul Orban doreşte să respecte legislaţia, inclusiv în partea care prevede oarece măriri la pensii şi la salarii”, a anunțat președintele.

Legat de alegerea primarilor în două tururi, Klaus Iohannis a spus că susține această modificare.

Eu personal consider că primarii în România trebuie să fie aleși în două tururi, iar preşedinţii Consiliilor Judeţene să nu fie aleşi direct, ci din rândul consilierilor judeţeni. M-aţi întrebat despre opinia mea şi mi-a făcut plăcere să v-o spun, deci, eu îmi doresc ca primarii să fie aleşi în două tururi, iar preşedinţii Consiliilor Judeţene să nu fie aleşi direct, ci indirect, dintre consilierii judeţeni. Există mai multe iniţiative în Parlament care sunt discutate şi ştiu foarte bine că există formaţiuni care îşi doresc acest lucru, de exemplu Partidul Național Liberal doreşte alegerea primarilor în două tururi, dar ştiu la fel de bine că există formaţiuni refractare la această propunere, de exemplu PSD nu doreşte acest lucru. Este evident că în continuare guvernul şi PNL, care dă guvernul, vor căuta cele mai bune soluţii pentru a promova o legislaţie sau pentru a accepta o legislaţie de acest tip de modificare. Am discutat aceste lucruri doar de principiu, de asta vă spun că PNL doreşte alegerea primarilor în două tururi, însă cum se va ajunge practic acolo încă nu a fost definitivat.

Totodată, președintele a revenit și a anunțat că vrea alegeri anticipate.

De exemplu, o să spun peste tot că îmi doresc o majoritate în Parlament, o majoritate proeuropeană, formată din partide democratice, care înțeleg nevoile României, nevoile românilor, vin cu o politică deschisă, proeuropeană, modernă și rezolvă problemele României și problemele românilor. Asta îmi doresc eu. Și pot să pun oricând că îmi doresc o astfel de majoritate. Am avut ghinionul să stăm trei ani cu o majoritate controlată de PSD și nu vreau să reiau toate discuțiile din campania electorală, dar știm cu toții ce s-a întâmplat. România a ajuns în coada tuturor listelor, ne-am trezit cu un deficit, iată, de peste 4%, ne-am trezit cu marile sisteme publice profund deranjate. Și toate acestea trebuie reparate. Iar pentru a repara durabil, sustenabil, toate aceste probleme, este evident nevoie de o nouă majoritate în Parlament, care sprijină un Guvern care poate să facă toate aceste lucruri. Acum avem un Guvern minoritar, care, cu siguranță, va aborda multe chestiuni și le va și rezolva, însă normalitatea este o nouă majoritate, cu un Guvern care este sprijinit fără discuție de această majoritate. Sunt convins că multe lucruri pot fi rezolvate – de exemplu, acea nefericită ordonanță – prin asumarea răspunderii și este posibil să se adopte acea soluție și pentru alte acte normative. Eu cred că ar fi foarte bine să mergem spre alegeri anticipate în primăvară”, a mai spus șeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.