Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Iohannis: Creşterea salariului minim nu e doar o solicitare a sindicatelor, e o necesitate şi se va realiza

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că salariul minim va creşte pentru că acest lucru este o necesitate. De asemenea, şeful statului a spus că rectificarea bugetară pregătită de Guvern este necesară, pentru că trebuie alocate sume către pensii şi alte datorii care trebuie plătite. În ceea ce priveşte bugetul pentru 2020, Iohannis a spus că va fi dificilă încadrarea în limita de deficit de 3%.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că a avut o discuţie ”aşezată şi aplicată” cu premierul şi cu ministrul Finanţelor pe tema rectificării bugetare, a deficitului şi a bugetului pentru anul 2020.

”Mi-au prezentat câteva date, câteva abordări, în special în legătură cu rectificarea bugetară, dar dar am discutat şi despre salariul minim.  Datele sunt clare, cifrele sunt reci şi concluziile sunt un pic mai complexe şi, din păcate, a trebuit să constatăm că situaţia este cea care este, deficitul va trece, este clar între timp, de 4%. Pe de altă parte, este la fel de clar că anumite cheltuieli trebuie făcute”, a spus Iohannis.

Acesta a făcut referire la faptul că nu au fost prevăzute toate sumele pentru plata pensiilor sau a altor programe naţionale.

”Bunăoară, s-a găsit că pentru pensii nu au fost pur şi simplu prevăzuţi suficienţi bani şi aici trebuie făcută o rectificare. La fel, şi în alte domenii unde de multă vreme nu s-au mai făcut plăţi nu s-au onorat contracte şi aceste lucruri sunt inadmisibile între-o societate normală. Rectificare este obligatorie” a spus şeful statului.

Acesta a vobit şi despre salariul minim.

”Pe de altă parte, creşterea salariului minim este nu doar o solicitare a sindicatelor, este o necesitate şi se va realiza, însă despre aceste detalii vă vor spune mai multe lucruri cei din Guvern care se ocupă concret de aceste chestiuni”, a mai spus Iohannis.

Întrebat despre bugetul pentru anul 2020, Iohannis a spus că va fi dificil să se ncadreze în limita de deficit de 3%.

”Nu ştiu dacă se va putea ajunge cu deficitul în marja de 3%. Probabil la finanţe se va lucra în continuare pe buget, însă trebuie să fim realişti: guvernele de până acum au făcut tot felul de promisiuni s-au stabilit inclusiv prin legi anumite majorări şi acestea nu pot fi ignorate sau neglijate. Oamenii au aşteptările lor şi acestea nu trebuie înşelate”, a mai spus şeful statului.

Aceta a afirmat că este necesară reluarea investiţiilor.

”Pe de altă parte, este nevoie de reluarea unui program serios naţional de investiţii publice care, cu siguranţă, va ajuta economia naţională. Dn acest punct de vedere, deocamdată, ecuaţia bugetului 2020 este una complicată şi vom mai discuta pe această chestiune”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.