Skip to content
Ediția de astăzi Recent VIDEO

Dăncilă propune, Iohannis refuză și plusează cu solicitări de demiteri

Premierul Dăncilă i-a trimis președintelui României propunerile de numire a noilor miniștri pentru portofoliile de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, ministru al Justiției, ministru al Fondurilor Europene și ministru pentru Românii de Pretutindeni.

Pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlățean, diplomat de carieră, pentru Ministerul Justiției, Ana Birchall, cu specializări aprofundate în domeniul juridic, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mânzatu, cu o experiență de 15 ani în domeniul afacerilor și fondurilor europene, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deținut acest portofoliu.

Ce i-a răspuns președintele Klaus Iohannis? A solicitat demiterea imediată a ministrului de Externe și a doamnei ministru de Interne.

Avem probleme, am avut probleme și în țară. Foarte mulți români s-au arătat revoltați că au trebuit să stea la coadă și în țară. Unii au reclamat că au fost mult prea puține ștampile de vot, alții au reclamat că au fost mult prea puține cabine de vot și așa mai departe. Deci, se vede că întreaga organizare a fost gândită pentru inhibarea votului și nu pentru încurajarea votului. Este ceea ce am spus înainte de 26 mai, că PSD-ul se pregătește să boicoteze referendumul. Dar, probleme extrem de grave au fost în secțiile de votare, la multe dintre secțiile de votare din străinătate. Am văzut cu toții, cu mare tristețe și cu multă supărare, imaginile cu mii și mii de români stând la cozile interminabile, oameni care au mers dimineața la vot și au ajuns să voteze seara. Oameni care au mers la prânz la vot, au stat până seara și nu au mai apucat să voteze. Probleme peste probleme. Aceste probleme trebuie rezolvate însă urgent, fiindcă vine următorul tur de scrutin, în toamna acestui an avem prezidențiale și, fiindcă nu am încredere în Guvern să găsească soluții rapide și corecte, voi înființa la nivelul Administrației Prezidențiale o comisie mixtă care va începe să lucreze. Îi voi invita pe toți cei care au atribuții în domeniu, rolul acestei comisii este de a identifica problemele majore, de a veni cu soluții și de a propune aceste soluții autorităților care pot veni cu reglementări, Parlamentului, Guvernului, AEP-ului, în principal. Dar, după atâtea probleme, este evident că trebuie să existe și urmări politice. Cei care nu au organizat corespunzător sau chiar au organizat intenționat prost aceste alegeri, trebuie să plătească cu funcția. Atenție, vorbesc de urmarea politică. Că ulterior se găsesc și alte probleme, este o chestiune pe care o vom discuta după ce există prima analiză. Așadar, fiindcă nu au știut să își dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe și a doamnei ministru de Interne. Imediat însemnând imediat!”, a declarat Klaus Iohannis.

În replică, cei doi miniștri cărora li s-a cerut demisia au anunțat că nu și-o vor da.

Nu e o surpriză pentru mine că domnnul preşedinte îmi cere demisia. Nu e prima oară. Politic, îi răspund că nu mă intimdează astfel de cereri urgente, nici când sunt dublate de riscul unor dosare penale. O demisie din funcţie o voi depune numai atunci când partidul din care fac parte mi-o va cere. Am discutat cu prim-ministrul şi mă văd nevoită să-l dezamăgesc: nu-mi voi da demisia nici imediat, nici imediat“, a declarat Carmen Dan miercuri seară.

Nici Meleșcanu nu are niciun gând să renunțe la funcție.

”Nu, nici vorbă! Nimeni nu mi-a cerut demisia. A cerut-o domnul Klaus Iohannis, care este în campanie electorală și care de fapt este persoana care a creat cele mai mari dificultăți la votul din diasporă prin decizia de a băga referendumul împreună cu alegerile pentru Parlamentul European. Din acest punct de vedere, în loc de 2 minute pe cap de om – care ar fi putut să permită tuturor să voteze – s-a ajuns la 7 minute, pentru că au fost alte foi volante pe care să fii înscris, liste suplimentare”, a spus Teodor Meleșcanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.