Skip to content
Ediția de astăzi

Prognoza meteo: După caniculă vin furtunile violente

Căldura cumplită se mai domoleşte, dar se întorc în forţă furtunile violente. Meteorologii avertizează că valul de caniculă şi disconfortul termic vor persista şi în perioada următoare. De joi, ploile se extind în majoritatea regiunilor.

Pentru zilele de 4 şi 5 august este valabilă o avertizare cod galben de disconfort termic în zece judeţe din sudul şi sud-estul ţării, plus Capitala, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 şi 36 de grade, iar minimele, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade, potrivit PSNews.ro

Conform  prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM0, până pe 15 august vor fi perioade în care regimul termic va deveni mai normal, cu temperaturi maxime ce vor scădea până spre 26 de grade Celsius în majoritatea regiunilor, iar instabilitatea atmosferică se va manifesta pe arii restrânse atât la jumătatea acestei săptămâni, cât şi la începutul celei viitoare.

Miercuri, 4 august, conform ANM, vremea va fi călduroasă în regiunile vestice, sudice şi pe suprafeţe mici în restul teritoriului, iar în Oltenia şi în sud vestul Munteniei, pe alocuri, va fi caniculă; disconfortul termic va fi ridicat în sud şi sud-est. Cerul va fi variabil, dar, mai ales după-amiaza şi seara, vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină local în jumătatea de est a ţării şi la munte şi izolat în celelalte zone. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 şi 36 de grade, iar cele minime între 13 şi 23 de grade, uşor mai scăzute în depresiuni.

Joi, 5 august, se face şi mai cald, în sud-sud-vest va fi caniculă, iar disconfortul termic se va accentua în majoritatea zonelor, însă va creşte şi gradul de instabilitate atmosferică. Meteorologii avertizează că, începând dinspre sud-vest şi cuprinzând treptat cea mai mare parte a ţării, vor fi perioade cu înnorări accentuate, frecvente descărcări electrice, averse, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial şi, cu probabilitate mai mare în vestul şi în nordul teritoriului şi la munte, cantităţile de apă vor fi local însemnate. În Dobrogea, fenomene de instabilitate atmosferică vor fi posibile doar izolat, în cursul nopţii. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 29 şi 37 de grade, iar cele minime între 14 şi 24 de grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.