Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a anunţat că social-democraţii vor vota moţiunea de cenzură de îndată ce aceasta ajunge în plenul reunit al Parlamentului, însă pentru moment este aşteptată decizia CCR pe tema conflictului de natură constituţională între Guvern şi Parlament.
„Imediat ce CCR se va pronunţa sunt două posibilităţi: să o declare neconstituţională, apoi vom depune noi moţiunea. Invităm celelalte partide să ni se alăture nouă”, a declarat Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD. „O vom depune cu certitudine”, a completat Oprea, potrivit PSNews.ro
Reprezentantul PSD a avansat şi a doua ipoteză de lucru pentru social-democraţi:„Sau a doua variantă, să fie declarată constituţională, iar când va ajunge la vot, PSD va vota moţiunea”.
Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 28 septembrie sesizarea privind existenţa unui conflict juridic dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR, a precizat, joi, CCR. PNL și PSD au votat, la inițiativa UDMR, ca moțiunea de cenzură să fie dezbătută și votată în plen abia după ce se pronunță judecătorii constituționali. Dacă documentul este adoptat, Florin Cîțu pierde funcția de prim ministru.
Data stabilită de CCR pentru tranșarea conflictului dintre Executiv și Legislativ este după congresul PNL, care are loc pe 25 septembrie și în care se votează noul președinte al liberalilor. Curtea Constituțională a explicat, într-un comunicat de presă, și de ce a programat ședința pe 29 septembrie.
„În data de 8 septembrie 2021, prim-ministrul României a transmis Curții Constituționale cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte. Sesizarea constituie obiectul Dosarului nr.2764E/2021. Termenul stabilit pentru comunicarea punctelor de vedere ale părților aflate în conflict a fost stabilit pentru data de 15 septembrie 2021, iar termenul de judecată a fost ulterior stabilit pentru data de 28 septembrie 2021.
În data de 15 septembrie 2021, președintele Senatului a transmis Curții Constituționale cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvernul României și prim-ministrul României, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte. Sesizarea constituie obiectul Dosarului nr.2799E/2021.
Termenul stabilit pentru comunicarea punctelor de vedere ale părților aflate în conflict a fost stabilit pentru data de 29 septembrie 2021.
Termenul de judecată urmează să fie stabilit ulterior, în conformitate cu art.35 alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, respectiv „la data primirii ultimului punct de vedere, dar nu mai târziu de 20 de zile de la primirea cererii, preşedintele Curţii Constituţionale stabileşte termenul pentru şedinţa de judecată şi citează părţile implicate în conflict.” Așadar, procedura de stabilire a datei pentru termenul de judecată are loc în intervalul a cel mult 20 de zile de la înregistrarea cererii, însă data efectivă a termenului de judecată, pentru care părțile aflate în conflict sunt invitate la sediu Curții Constituționale, va fi, evident, ulterioară celei în care acesta este stabilit de președintele Curții”, a comunicat CCR.