Skip to content
Focus Recent

Război pe funcții și bani în USR-PLUS. De ce Cioloș nu va fi premier în 2020

  • PLUS vrea egalitate pe listele pentru locale și parlamentare din 2020
  • Va repeta PNL greșeala de a-l vota pe Cioloș premier în 2020?

Potrivit PSNews.ro congresul USR-PLUS a arătat România paralelă în care trăiesc membrii acestei alianțe, reprezentanți de Dan Barna, care a fost desemnat candidatul USR la alegerile prezidențiale.

În același timp, din cealaltă tabără, aflăm că și PLUS va avea un candidat la prezidențiale, iar cele două tabere vor negocia ulterior cine este mai bun. Astfel, membrii PLUS vor vota electronic săptămâna viitoare pentru candidatul lor la alegerile prezidențiale, care va fi nimeni altul decât candidatul de serviciu Dacian Cioloș, cel „bun” în toate funcțiile posibile în lume.

România lor paralelă funcționează după reguli nescrise, scoase din Game of Thrones, Star Trek, o lume cu pastile albastre și puteri supranaturale. Spunea Dan Barna: „ca viziune suntem Star Trek-ul României”. Și această declarație spune totul despre cel care vrea să candideze la alegerile prezidențiale.

Război pe funcții și bani

Alianța USR-PLUS e plină de oameni care aleargă după funcții și bani, așa cum s-a văzut la alegerile europarlamentare. Aceștia au acum alte probleme pentru viitoarele alegeri. Cum se împart fotoliile?

La europarlamentare am văzut că s-au împărțit egal, ceea ce a reprezentat o lovitură dură pentru USR, care a pierdut multe fotolii. Același lucru ar vrea PLUS și pentru alegerile locale și parlamentare din 2020.

E un întreg război între USR și PLUS, pentru că useriștii nu mai vor să accepte și să sponsorizeze jocul PLUS, care doar vine și ia toate meritele. USR are toate motivele de partea sa să ceară mai multe fotolii în viitorul Parlament, iar înfrângerea lui Dan Barna la alegerile prezidențiale poate schimba cursul negocierilor. Dan Barna a fost unul dintre cei care i-au făcut toate jocurile lui Cioloș. Un lucru e sigur – USR poate supraviețui singur și poate crește, în schimb PLUS va trebui să descopere dacă e capabil.

Totodată, mai este și o discuție despre bani. PLUS, noul partid înființat de securiști și oferit lui Cioloș, nu a cotizat la fel de mult ca USR la alegerile europarlamentare. Un alt motiv de ceartă în Alianță este și numărul de membri și de cotizații plătite. USR fiind de mai mult timp pe scena politică, are deja un număr de filiale stabile și un număr consistent de membri, în timp ce PLUS își poate număra doar membrii online, care își pun poze de profil pe Facebook cu logo-ul partidului.

Toate aceste motive de scandal pot duce la o ruptură între cele două tabere, care și-au trimis mai multe săgeți prin diferite voci și inclusiv prin Dacian Cioloș. De la premierul zero, premierul PSD-ului, premierul tehnocrat, Cioloș a învățat foarte repede să devină flămând după funcții și să bată cu pumnul în masă.

PLUS pare o balama pentru USR decât un partid independent. PLUS nu a dat examenul votului și nu știm unde s-ar situa pe scena politică, neavând nici măcar o identitate, în afară de imaginea lui Dacian Cioloș. Și totuși, Cioloș nu e cel mai îndrăgit politician român. În schimb USR, așa cum s-a văzut la alegeri, este într-o continuă creștere și urmează să-și atingă limitele.

Cioloș, premierul zero

Dacian Cioloș ține și el cu dinții de șansele la Palatul Victoria, dorindu-și să fie viitorul premier. Din doi iepuri pe care îi vânează, Alianța 2020 are șanse mari să nu prindă niciunul. Dan Barna la prezidențiale este o victimă ușoară pentru Iohannis.

Cât despre Cioloș premier, zarurile sunt în mâna celor de la PNL. Alianța 2020 va forma Guvernul cu PNL, fără liberali nu există alte oportunități pentru ei. Îl va mai vota PNL pe Cioloș după umilințele și trădările din 2016, când i-a lăsat cu buza umflată în plină campanie, când i-a amăgit și când a refuzat să schimbe legea electorală la alegerile locale?

A trecut PNL peste duplicitatea lui Cioloș, desemnat de Iohannis pentru funcție, însă a servit PSD-ul ca orice pesedist respectabil?

Până atunci, PNL este obligat la victorie și trebuie să rupă cât mai multe voturi din PSD pentru a bloca USR-PLUS să crească pe scena politică.

Cioloș va intra în discuțiile pentru Palatul Victoria doar în cazul în care Alianța 2020 va câștiga alegerile parlamentare. Chiar și în această situație, va depinde de voturile PNL, care va trebuie să-și răspundă la aceleași întrebări. Sprijinirea lui Cioloș, indiferent de condiții, va naște nemulțumiri în PNL.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.