Skip to content
Ediția de astăzi

Robert Sighiartău, secretar general al PNL, dezvăluiri de culise: filmul negocierilor cu ALDE și PRO România privind moțiunea de cenzură

Invitat în studioul „Puterea Știrilor” la PSNews.ro, deputatul Robert Sighiartău, secretar general al PNL, a declarat că la discuția pe care partidul său a avut-o cu Victor Ponta, președintele PRO România a susținut că va vota moțiunea de cenzură.

„În discuțiile cu PNL, Ponta a spus că vrea să voteze moțiunea de cenzură”

Totodată, Sighiartău a declarat că potrivit ultimelor discuții dintre PNL și ALDE, partidul lui Călin Popescu va vota și va semna moțiunea de cenzură.

„Victor Ponta, așa cum se știe în opinia publică, nu este un om pe care poți să te bazezi. Nu este un om de cuvânt. În discuțiile purtate cu PNL și cu liderii PNL, Victor Ponta a spus că este deschis și că vrea să voteze această moțiune de cenzură. Însă, în anumite declarații o mai cotește, le mai schimbă, le mai modifică. Nu a pus condiții să voteze moțiunea de cenzură pentru că nici noi nu am pus condiții. Obiectivul principal al PNL – înainte de a discuta despre formarea unui nou Guvern sau cine va fi prim-ministru – este legat de căderea Guvernului. Nu putem vorbi despre alți pași până nu cade acest Guvern. Bineînțeles că după aceea ne-am dori să declanșăm alegeri anticipate (…).

Domnul Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că va vota și va semna moțiunea de cenzură. Ponta la fel a zis că este deschis și că își dorește să voteze moțiunea, însă de la vorbe până la fapte mai este un drum de parcurs”, a declarat Robert Sighiartău la Puterea Știrilor.

Cum arată aritmetica parlamentară

PSnews.ro a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului şi a calculat cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare şi, în acest context, numărul de voturi de care actuala opoziție ar avea nevoie ca să învingă Guvernul Viorica Dăncilă.

Am constatat că aritmetica parlamentară nu prea este de partea PSD, astfel că, rămași singuri la guvernare, social-democrații s-ar putea trezi fără Guvern în mai puțin de 2 luni.

Partidul Naţional Liberal are 94 de parlamentari(69 deputaţi şi 25 de senatori), USR are 40 de parlamentari(27 de deputați și 13 senatori), Partidul Mișcarea Populară(PMP) are 12 parlamentari(deputați), iar UDMR vine cu 30 de parlamentari(21 de deputați și 9 senatori). Astfel, cei care s-au alăturat până acum, cel puțin la nivel declarativ, demersului de a da jos Guvernul Dăncilă au un total de 176 de voturi, un număr insuficient ca moțiunea să treacă.

Însă, amintim că ALDE a anunțat, prin vocea președintelui Călin Popescu Tăriceanu, că va vota de această dată moțiunea de cenzură depusă de opoziție.

Noi nu o să votăm pro-Guvern. Partidul de opoziţie votează moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, ca să fie clar, dacă aveaţi cele mai mici îndoieli”, a spus liderul ALDE.

Drept urmare, ALDE ar veni cu încă 33 de parlamentari (19 deputați și 14 senatori), astfel că opoziția ar strânge un total de 209 voturi.

În acest caz, salvarea opoziției ar putea veni chiar de la Victor Ponta. Cei 26 de deputați ai PRO România ar putea să încline decisiv balanța către opoziție, asigurându-i chiar victoria mult așteptată, însă se pare că Victor Ponta oscilează între vechea și noua iubire pentru că nici până la această dată nu a oferit un răspuns clar la întrebarea „Votează sau nu PRO România moțiunea de cenzură?”.

De cealaltă parte, PSD mai are doar 136 de deputați și 68 de senatori, deci 204 parlamentari. Chiar dacă va obține susținerea minorităților(17 parlamentari), PSD tot nu va putea trece testul moțiunii de cenzură. Însă, cum trădările sunt la modă în politica românească, ne-am putea aștepta ca PSD să „racoleze” o parte din parlamentarii ALDE nemulțumiți de fuziunea partidului cu PRO România, astfel încât social-democrații să poate răsfula ușurați la moțiune. Sau de ce nu, ne-am putea aștepta ca Victor Ponta să sară din barca la care vâslește, cel puțin deocamdată, alături de Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în acest caz 233 de voturi, în contextul în care Parlamentul are un număr total de 465 de senatori şi deputaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.