Skip to content
Recent Spot

România, cele mai mari taxe la salariu din UE: 40,2% la noi vs. 6,9% în Irlanda

România, în ultimii ani, a reușit să crească salariul minim pe economie, dar în același timp au crescut și taxele, astfel încât, în 2019, țara noastră are cele mai mari taxe la salariul minim pe economie din Uniunea Europeană.

Potrivit unei analize făcută de PSNews.ro salariul minim pe economie a ajuns la 445 de Euro brut, mai puțin decât noi câștigă Letonia (430 Euro), Lituania (430 Euro) și Bulgaria (286 Euro). Țara cu cel mai mare salariul minim pe economie rămâne Luxemburg cu 2.071 de Euro brut pe lună, urmată de Irlanda cu 1.656 de Euro și Olanda cu 1.616 Euro.

Românii au salariu minim brut de 4 ori mai mic decât germanii și francezii, țări în care cetățenii câștigă de la 1.500 de Euro în sus.

Câți bani ne rămân în mână

Problema pentru români apare atunci când se vorbește de salariul net, pentru că taxele introduse de Guvern în ultimii ani au scăzut nivelul de trai al cetățenilor, dar și descurajează companiile să facă investiții.

România are cele mai mari taxe pentru salariul minim pe economie din Uniunea Europeană, ajungând la 40,2% din salariul brut. Cu alte cuvinte, din salariul brut de 445 de Euro, românilor le rămâne în mână doar 267 de Euro pe lună, iar diferența ajunge la bugetul statului.

Nicio altă țară din Uniunea Europeană nu ajunge la cota de 40% taxe pe salariul minim pe economie. După țara noastră, urmează Ungaria cu 33,48% taxe din salariu, Polonia 29,82%, Letonia 26,98%. Vecinii noștri bulgarii au taxe la salariul minim pe economie care ajung la 22,61%.

Irlandezii și francezii au salarii mari, dar au taxe mici. Irlanda are cele mai mici taxe la salariul minim pe economie, ajungând la aproximativ 6,9% (irlandezii impozitează cu 20% doar veniturile medii, nu salariul minim), iar francezii se opresc la doar 7,51% (în Franța se mai plătește separat și impozitul pe venit, care la salariul minim ajunge la 14%). Astfel, unui irlandez îi rămân în mână, în fiecare lună, peste 1.550 de Euro, iar unui francez peste 1.300 de Euro. Marea Britanie taxează salariul minim pe economie cu doar 11%, însă Germania are un nivel mult mai mare de 26,44%.

Deși Lituania și Letonia au un salariu brut mai mic decât România, când vine vorba de net acestea sunt cu mult înaintea țării noastre, pentru că sistemul lor fiscal nu sugrumă cetățenii cu taxe. În Lituania taxele pe salariul minim ajung la circa 17%, adică le rămân în mână în jur de 350 de Euro. În Letonia taxele pe salariul minim sunt aproape 29%, oferindu-le cetățenilor un salariu net de aproximativ 310 Euro.

De asemenea, să nu uităm că anumite state europene oferă angajaților inclusiv al 13-lea sau al 14-lea salariu pe an.

România e unul dintre puținele țări care a crescut constant taxele pentru salarii și le-a mutat de la angajator la angajat. În schimb, țara noastră se dovedește foarte generoasă cu companiile. Taxa pe profit în România este de doar 16%, fiind în topul țărilor cu cele mai mici taxe pentru companii. Țările puternice din UE, precum Franța și Germania, aplică taxe companiilor de aproximativ 30%, la care se mai adaugă și alte taxe de solidaritate sau pentru protejarea mediului. Recent, Franța a mai adăugat o taxă giganților web. De asemenea, Guvernul României a lansat mai multe discuții în trecut pentru reducerea acestei taxe, dar niciodată nu s-a vorbit despre reducerea taxelor pe care le plătesc angajații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.