Skip to content
Recent

Șefa judecătorilor, concluzii dure: noi, cei rămași, nu putem decât sta cu capul plecat

 

Președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, a postat un mesaj pe o rețea de socializare în care susține că se bucură de faptul că Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a denunțat practică abuzivă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în ceea ce privește dosarul Bîrsan.

Dana Gîrbovan susține că a solicitat de mult timp înființarea unei secții care să protejeze judecătorii de „practicile specifice procuraturii comuniste”, având în vedere că există foarte multe cazuri în care aceștia sunt anchetați și chemați la DNA pentru a da socoteală privind modul în care își instrumentează dosarele.

Referitor la Gabriela Bîrsan, judecătoarea susține că regretă că nu a reacționat atunci când a trebuit, orice argument adus în acest moment fiind inutil și nepotrivit.

Gîrbovan îndeamnă la cugetare, la plecarea capului, scopul fiind acela al redobândirii demnității de către cei care au asistat „cu ipocrizie și lașitate” la abuzurile la care au fost supuși cei chemați la DNA pentru a da socoteală.

Redăm mai jos postarea integrală a Danei Gîrbovan:

„Am citit azi comunicatul Sectiei pentru judecatori a CSM si m-am bucurat ca, pentru prima data, asumandu-si rolul de garant al independentei judecatorilor si al instantelor, Sectia a denuntat public practica abuziva a DNA din dosarul Birsan de a cerceta judecatori pentru hotararile pe care le pronunta.

Pregatisem o postare in aceasta seara in care aratam ca acest caz nu este izolat, doarece au fost si alte cauze in care judecatori au fost cercetati, suspendati din functii, in dosare cu grave neregularitati si abuzuri constatate prin hotarari definitve.

Sunt si in prezent dosare deschise in care judecatori sunt anchetati si chemati la DNA pentru a da explicatii exact pe modul in care isi instrumenteaza dosarele.

Explicam in postare, o data in plus, de ce in acest moment este necesara crearea „Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie”, tocmai pentru a proteja judecatorii de astfel de practici specifice procuraturii comuniste.

Am scris tehnic, argumentat, cu exemple.

In timp ce-mi reciteam postarea inainte de publicare am ascultat-o pe doamna judecator Gabriela Birsan si m-am oprit.

Am ascultat-o vorbind cu demnitatea unui om puternic, nefrant si neindoit, despre anii in care a fost suspendata din functie si umilintele la care ea si familia dansei au fost supusi in aceasta perioada.

Am ascultat-o si mi-am dat seama ca orice as spune tehnic ar fi fost steril si nepotrivit acum, deoarece atunci cand trebuia sa vorbim, am tacut.

Doamna Birsan a spus ca se va mai intoarce la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a mai intra inca o data intr-o sedinta de judecata, dupa care va iesi cu capul sus din profesie.

In timp ce dansa iese cu capul sus, noi, cei ramasi, nu putem decat sta cu capul plecat, atat din respect, cat si de rusine.

Sa tacem, cu capul plecat, si sa facem un efort sa gandim. Sa ne gandim la momentele in care trebuia sa vorbim si am tacut. Sa ne gandim ce putem face acum sa ne redobandim si noi demnitatea pierduta in demagogie, vorbe goale, ipocrizie si lasitate”, a scris judecătoarea pe Facebook.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.