Skip to content
Recent

Silviu Mănăstire, dezamăgit de deciziile de clasare: Suntem de râsul curcilor! Râde o lume întreagă de noi! EXCLUSIV

Clasarea mega-dosarelor pare să devină o nouă modă în România. Însă, reacțiile dure nu întârzie să apară, în special după controversata clasare din dosarul Microsoft în care aproape toți foștii miniștri vizați în speța anunțată cu surle și tobe la finele anului 2014 au primit soluție de CLASARE.

Mai mult, recent, chiar și dosarul privind privatizarea fostei Întreprinderi de Piese Radio şi Semiconductori (IPRS) Băneasa, în care este vizat Omar Hayssam, a fost clasat întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală, a precizat procurorul care a instrumentat dosarul.

În acest context, contactat marți de redacția de știri PSnews.ro, jurnalistul Silviu Mănăstire a acordat o declarație în care a arătat consecințele

”Procurorul de caz, Iorga Moraru, a intervenit luni seara la emisiunea Dosar de Politician, unde a precizat că privatizarea care se referă la Omar Hayssam era legată de privatizarea IPRS Băneasa, o importantă companie de stat, că a început investigația, discutăm de dosare foarte vechi, a spus că nu a avut cadru legal ca să încadreze faptele de acolo, pentru că nu s-a încălcat o lege a privatizării și o hotărâre de guvern. Fără să dea detalii despre ce hotărâre de guvern este vorba sau care erau chestiunile pe care le urmărea. Cert este că după decizia CCR-ului privind abuzul în serviciu, a clasat dosarul Omar Hayysam. O conclzuie amară este că, acest Omar Hayssam este un investitor cinstit, teroristul nr 1 al României a făcut privatizări cinstite în România, după cum se vede și în acest caz IPRS Băneasa, care dosar a fost prezentat de mass-media ca un dosar de corupție. Omar Hayssam, în perioada 2000-2004, a beneficiat de privatizări cât se poate de dubioase în zona Buzăului, pe la București, mergea cu avionul prezidențial în diferite deplasări externe, făcea parte din delegația oamenilor de afaceri ai lui Iliescu, când se făceau deplasări exeterne. De ce este important dosarul IPRS Băneasa? Pentru că, pe modelul IPRS Băneasa, omul ”a privatizat” cam toate activele pe care a pus mâna în anul 2000”, a declarat jurnalistul Silviu Mănăstire pentru PSNEWS.RO.

Realizatorul de la B1 TV a adăugat în mod ironic că, prin clasareadosarul privind privatizarea fostei Întreprinderi de Piese Radio şi Semiconductori (IPRS) Băneasa, se dovedește ”Omar Hayssam este un investitor sirian cinstit și care a privatizat corect în România”

”În concluzie, se dovedește că Omar Hayssam este un investitor sirian cinstit i care a privatizat corect în România asta trebuie să înțelegem. Bineînțeles că sunt ironic și asta este, îți lasă un gust amar. Altă întrebare este de ce de 10 ani se ține un asemenea dosar? Atât de complicată să fi fost licitația asta IPRS Băneasa? În 10 ani rezolvi mari jafuri naționale. Nu cred că IPRS Băneasa nu era un dosar care să se rezolve în maxim 2-3 ani de zile”, a continuat Silviu Mănăstire.

Pe de altă parte, jurnalistul de investigații a precizat că în interiorul DNA există o luptă ”clară între cei care au plecat și cei care au rămas”, iar șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ”scoate de la naftalină mizeriile celorlalți procurori”.

„Eu văd că în interiorul DNA există o luptă clară între cei care au plecat și cei care au rămas, probabil că doamna Kovesi se bate inclusiv cu unii care au mai rămas și că din interiorul DNA încep să se șifoneze informații, de anul trecut se întâmplă lucrul acesta, și se detonează genul acesta de dosare. E clar că se scot rufele murdare pe masă și fiecare dintre cele două părți pune pe masă lucrurile murdare despre celălalt. Doamna Kovesi scoate de la naftalină mizeriile celorlalți procurori”, a continuat acesta.

În legătură cu decizia de clasare a mega-dosarului de corupție Microsoft, cel mai bine vândut mediatic dosar al DNA, Silviu Mănăstire a precizat că:

”Microsoft a fost cel mai bine vândut mediatic dosar al DNA. Doamna Kovesi, când a venit în 2013 șefă la DNA, avea nevoie de o lovitură care să o credibilizeze ca șefă a DNA, pentru că dânsa a ajuns șefa DNA fiind contestată de 100 de procurori DNA care au semnat o listă. A ajuns șefa DNA, totuși, pentru că a fost bagată pe gât de Băsescu la înțelegere cu Ponta, sau de Ponta la înțelege cu Băsescu, nu este foarte clar. Doamna Kovesi când a venit a zis: <<Domnule, trebuie să detonez>> Doamna Kovesi are abordarea aceasta mediatică, este un om de PR, sau este sfătuită de oamnei de PR foarte buni care au spus <<Domnule, trebuie să ieșim cu ceva tare>>, și așa s-a născut povestea mediatică a dosarului Microsoft. Până în 2013, dosarele de corupție din epoca Morar erau modeste, erau persoane importante în dosare dar erau luați pe mizilicuri, așa spunea opinia publică. Doamna Kovesi a vrut să ducă jocul la un alt nivel, să spună: <<Bă, în epoca lui Morar se făceau dosare mici, uite eu acum vă demonstrez că detonăm cel mai mare dosar de corupție din istoria postbelică a României>> L-au detonat. S-au dus pe intermediari, pe cei care au inițiat de fapt corupția, în loc să-i facă și pe ei părtași, pe Pescariu și Florică, i-au făcut denunțători pentru că nu avea probe, deși există multe transferuri financiare, zice doamna Kovesi și zic procurorii. S-au mulțumit cu niște peștișori, și în IPRS și Microsoft”, susține Silviu Mănăstire.

În altă ordine de idei: l-am întrebat pe Silviu Mănăstire ce reacții se așteaptă să producă această decizie de clasarea a dosarului Microsoft. În replică, omul de televiziune a răspuns tranșant că ”ne râde o lume întreagă, cei de la FBI și cei de la Bruxelles”.

”Suntem de râsul curcilor! Ne râde o lume întreagă și râde, din păcate, și din DNA. Noi credeam că e o unitate de elită. Râd cei de la FBI, de la Bruxelles, pentru că marele dosar de corpție s-a fâsâit. Dosarul Microsoft a rămas o bătaie de joc cu niște personaje gen Cocoș. Domnule, Cocoș era un vânzător, era un tip limitat. Nu are cum să fie Cocoș un mare șmecher în afacerea Microsoft. Nu există așa ceva. Acestea sunt personaje și explicații pentru proști. O afacere de stat, Microsoft, se face cu alte personaje și cu alte instituții. În concluzie, s-a pus batista pe țambal și pe cel mai mare dosar de corupție din România. Impactul negativ pentru imaginea DNA este evident, devastator. O să mai urmeze probabil multe achitări în instanță, pentru că s-au grăbit cu rechizitoriile în ultimii 2-3 ani de zile, nu le-au lucrat bine. Ceea ce a pornit frumos pentru societate acum mulți ani, se transformă ăntr-o cloacă în care rămâne un gust amar, rămân unii agățați în niște povești. Nimeni nu mai poate înțelege ce a fost investigație corectă, cine sunt cei vinovați în mod real. Senzația după povestea aceasta este foarte proastă. Îți lasă un gust amar”, a conchis Silviu Mănăstire.

2 comentarii la “Silviu Mănăstire, dezamăgit de deciziile de clasare: Suntem de râsul curcilor! Râde o lume întreagă de noi! EXCLUSIV

  1. Chiar daca nu am postat unde trebuie, va rog sa luati in considerare aceasta postare si sa o analizati in una din emisiunile dumneavoastra.
    „ Studii de caz: http://www.b1.ro/stiri/politica/
    – femeie de serviciu, jumătate de normă, școală din mediul rural, salariu decembrie 2017 = 566 lei net, salariu ianuarie 2018 = 373 net;”
    = MANIMUPALE

    CORECT TREBUIA:
    – decembrie 2017
    – salariu brut = 725 lei ( 1450 lei / luna / 2 – jumătate de norma )
    – salariul net = 557 lei ( pentru o deducere de 300 lei pt. 1 copil )
    – Total cost angajator = 1202 lei
    – ianuarie 2018
    – salariu brut = 1176 lei ( corespunzător 1900 lei / luna / 2 + compensarea treceri contribuțiilor de la stat la angajat )
    – salariul net = 511 lei ( pentru o deducere de 510 lei pt. 1 copil )
    – Total cost angajator = 1202 lei

    DECI:
    1. Pentru același cost al angajatorului ( aici a se citi – STATUL ) de 1.202 lei / luna, trebuia sa creșteți brutul la valoarea de 1176 lei/luna, astfel încât sa compensați trecerea contribuțiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului
    2. Conf. legislației încă in viguare, in decembrie 2017 – angajatul part-Time (4 ore/zi ) cu un singur contract de munca, cu toate ca achita o parte din contribuții – in fapt – nu era asigurat – el trebuia sa achite personal, deferenta pana la 5.5 % din salariul minim brut 1450. ( 40 lei/luna)
    3. Pentru același cost al angajatorului ( aici a se citi – STATUL ) de 1.202 lei / luna – salariul brut al angajatului scade de la 557 lei la 511 lei, adică cu 46 lei mai puțin, adică exact suma care trebuia sa o achite personal pentru a fi considerat asigurat 100 %

    CONCLUZIE:
    Acest PRIMAR – a sfidat toate regulile de bun simt si SI-A BATUT JOC DE ANGAJATI – probabil pentru a reduce costurile angajatorului ( primăriei ) pentru a-si mari el salariul.
    Alta explicație nu este.

    NU SUNT NECESARE MASURI GUVERNAMENTALE – Trebuie dor un bun simt al angajatorilor, ca pentru același cost cu salariile sa aplice un salariu brut corect calculat.
    Iată cum trebuia rezolvat chiar si exemplul din articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.