Skip to content
Recent

Silviu Mănăstire, verdict dur despre Dăncilă. Mutarea lui Tăriceanu și blocajul lui Iohannis EXCLUSIV

Discuția a început de la zvonul momentului, privind ipotetice tensiuni dintre Dăncilă și șeful PSD, Liviu Dragnea, însoțite de eventuale amenințări cu demisia din partea celei dintâi. La rândul lui, Silviu Mănăstire a avertizat că „niciodată nu iese fum fără foc” în legătură cu Partidul Social Democrat, realizatorul de la B1 TV amintind că zvonuri identice apăruseră înainte de căderea guvernelor Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, iar ele s-au adeverit, în ciuda negărilor insistente din partea a diverși PSD-iști.

„Când vine vorba de PSD, niciodată nu iese fum fără foc. Dacă ne uităm în spate, la precedentele schimbări de premieri ai PSD, o să vedem că și înainte de înlocuirea lui Grindeanu și Tudose au apărut zvonurile că ei urma să fie îndepărtați. La momentul respectiv, și Sorin Grindeanu, și Mihai Tudose dezmințeau zvonurile. La fel făcea Liviu Dragnea și – mai mult – nici măcar nu confirma posibile tensiuni. Totuși, de fiecare dată, la câteva săptămâni după ce apăruseră zvonurile (alimentate clar din interiorul PSD), s-a întâmplat să pice guvernele. Și atunci e cât se poate de clar că există sau că au existat asemenea discuții în PSD vizând-o pe Dăncilă. Și cred că ele au legătură cu posibile remanieri de miniștri și că anumite tabere din PSD (vechea tabără a lui Tudose, oamenii care au rămas în opoziție față de Dragnea – de exemplu: Codrin Ștefănescu, Ecaterina Andronescu, posibil și Gabriela Firea), oamenii ăștia ridică vocea și fac tot felul de discuții în interiorul partidului, legate de performanța la guvernare. Pentru că au probleme în domeniul sănătății (mari de tot, după ce au ieșit medicii în stradă), pe zona de educație, de salarizare (unde Olguța Vasilescu nu explică public convingător ce s-a întâmplat cu Legea salarizării și cu mutarea contribuțiilor)… E clar că există o atmosferă tensionată”, a detaliat Mănăstire.

Aceste disensiuni de la vârf au ecou chiar și în provincie, la nivelul administrației publice locale, a subliniat Silviu Mănăstire, dându-i ca exemplu pe primarii roșii.

„Eu văd că anumiți lideri ai PSD-ului își dau seama că modul în care performează Guvernul le afectează scorurile electorale din sondaje. Poți să fii un primar PSD bun, mediu sau prost; dar te afectează ceea ce se întâmplă la guvernare. Oricine face parte din PSD și are în momentul de față o funcție de responsabilitate în administrația centrală sau locală e afectat de actul de guvernare”, a afirmat ziaristul.

Totuși, Silviu Mănăstire a susținut că, în ipoteza în care Viorica Dăncilă va demisiona, această plecare se va petrece fără scandal, spre deosebire de înaintașii Tudose și Grindeanu.

„Viorica Dăncilă are o altă relație cu Liviu Dragnea. Dar orice e posibil când discutăm despre PSD. Este posibil ca doamna Dăncilă să plece la un anumit moment, dar ea va pleca de bună voie, fără să fie scandal neapărat, cum a fost în cazul lui Tudose sau – mai grav – în cazul lui Grindeanu”, a arătat gazetarul.

În ultima parte a discuției, Silviu Mănăstire a accentuat ideea că, în ipoteza demisiei Vioricăi Dăncilă, președintele Klaus Iohannis va fi constrâns să nominalizeze tot un prim-ministru social-democrat, cât timp coaliția PSD-ALDE stă în picioare. Și aparent alianța de la guvernare rezistă, în ciuda aparentelor tensiuni dintre cei doi lideri ai ei, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, cu privire la prezidențiabilul din 2019.

„Atâta timp cât stă în picioare majoritatea asta PSD-ALDE, Iohannis nu prea are ce face. Și dacă au funcționat argumentele de data trecută (când a acceptat-o pe doamna Dăncilă), nu poate spune încă o dată – deși ar avea justificări de oportunitate politică. Dar, dacă au aceeași majoritate, trebuie să le pui premierul. Ai folosit logica asta data trecută, trebuie s-o folosești și în continuare. Asta dacă rămâne în picioare majoritatea.

A se vedea că sunt discuții destul de tensionate între Tăriceanu și Dragnea. Ce-i drept, sunt discuții pe sub masă, dar cu siguranță există tensiune și acolo, pentru că este cât se poate de evident că Tăriceanu lucrează la un proiect de candidatură pentru președinția României. (Asta mi-a fost confirmată mie, ca jurnalist, din zona PSD-ului.) Dragnea lucrează și el la un proiect de candidatură. Cel mai probabil, ei doi au intrat într-un conflict tacit, dar sunt ținuți împreună de necesitatea de a sta la guvernare. Cei mai avantajați în povestea asta sunt cei de la ALDE, care au și crescut în sondaje, Tăriceanu se mișcă destul de bine, este consecvent pe temele lui de campania prezidențială (fiindcă a intrat în campanie de facto – toate poziționările lui pe justiție, pe statul de drept, pe abuzuri, pe drepturile cetățenilor, toate astea fac parte dintr-un discurs de prezidențiabil).

Deci majoritatea, dacă stă în picioare, va putea să-și impună un nou premier – fără doar și poate. Concluzia este că nu iese fum fără foc la PSD și ne-am ars cu această majoritate de două ori, exact pe același tipar: spuneau că nu există nicio discuție, că nu sunt probleme, că sunt doar răutăți și zvonuri ale presei… dar zvonurile s-au dovedit adevărate în ambele cazuri”, a conchis Mănăstire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.