PSD pregătește în liniște o ofensivă serioasă împotriva guvernului condus de Florin Cîțu. Lucrul acesta este evident atât din declarațiile liderilor din teritoriu ai Partidului Social-Democrat, cât și din logica politică – social-democrații nu pot aștepta încă 3 ani în Opoziție.
Marcel Ciolacu a fost ales lider al partidului pentru a le oferi social-democraților revenirea la butoanele puterii, potrivit PSNews.ro
Întrebarea fundamentală e însă când vor ataca decisiv social-democrații. Prin moțiunea de cenzură de luna trecută, social-democrații nu au făcut decât să ia pulsul relațiilor din interiorul guvernului, însă adevărata lovitură va veni în viitorul nu foarte îndepărtat. Două lucruri ar putea precipita decizia social-democraților de a ataca decisiv guvernul.
Tranziția de putere în PNL și USR-PLUS
Primul lucru este legat de o eventuală tranziție de putere în interiorul PNL și USR-PLUS. Ambele formațiuni politice vor avea în curând alegeri pentru a desemna o nouă conducere. În PNL bătălia se dă între Florin Cîțu și Ludovic Orban, iar în USR-PLUS între Dan Barna și Dacian Cioloș. Partidul Național Liberal pare tot mai scindat în contextul confruntării dintre actualul președinte și actualul premier. O eventuală tranziție de putere de la Ludovic Orban la Florin Cîțu ar duce la o nouă perioadă de instabilitate. Cîțu ar încerca să își recompenseze coaliția sa câștigătoare, eliminând treptat oamenii apropiație de Orban din funcții-cheie. La fel ar sta lucrurile și în USR-PLUS. O tranziție a puterii către Dacian Cioloș ar însemna că oamenii din PLUS apropiați de Cioloș le-ar lua treptat locul celor apropiați de Dan Barna. Perioada aceasta de tranziție ar fi prin urmare una prin definiție instabilă și ar putea alimenta un atac frontal al social-democraților care ar încerca să profite de momentul de degringoladă.
Pandemia de coronavirus
Al doilea lucru este legat de evoluția pandemiei de coronavirus. Guvernul se confruntă cu un paradox. Cu cât campania de vaccinare decurge mai bine, cu atât mai mult guvernul va reuși să redeschidă economia României mai mult. Experții spun că lucrul acesta s-ar putea petrece atunci când vom avea aproximativ jumătate din populație vaccinată complet. Momentan suntem departe de această cifră, însă autoritățile s-au grăbit să relaxeze măsurile și din dorința de a obține un capital de imagine. Guvernul încearcă să își asume, așa cum era de așteptat, toate meritele pentru ieșirea României din pandemie și începerea reconstrucției post-Covid. Șansele sunt ca acesta să fie unul dintre principalele mesaje pe care vor miza PNL și USRPLUS la triplele alegeri din 2024. Postura de salvatori le-ar putea servi bine celor două formațiuni politice. Tocmai de aceea pentru PSD și Opoziție lucrurile acestea sunt inacceptabile.
În ciuda faptului că social-democrații s-au clasat pe locul 1 la alegerile parlamentare din 2020, aceștia nu au avut parteneri cu care să formeze o majoritate parlamentară și astfel să susțină un guvern. PSD a preferat să continue în Opoziție și să lase complicata problemă a gestionării pandemiei pe seama coaliției de guvernare formată din PNL, USRPLUS și UDMR. Strategii din PSD au calculat că astfel partidul are șanse mai mari să își revină după dezastrul înregistrat în anul 2019. Social-democrații sunt determinați să le refuze celor din alianța PNL-USRPLUS-UDMR laurii unei victorii în lupta împotriva pandemiei, pentru că altfel, și-ar îngreuna serios șansele la o victorie în alegerile din 2024.
Prin urmare, aceste două evenimente ar putea determina un atac frontal al social-democraților la adresa guvernului.