Skip to content
Ediția de astăzi

Tragedia de la Neamț: Premierul dispune controale în toate secțiile de terapie intensivă

În urma tragediei de la spitalul Județean Neamț, unde și-au pierdut viața 10 persoane, iar altele sunt în stare gravă, premierul României Ludovic Orban a anunțat că de luni, 16 noiembrie, se vor face controale în toate secțiile ATI din țară.

Premierul Ludovic Orban a avut duminică dimineață o întâlnire de lucru cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență secretarul de stat Raed Arafat, șeful IGSU Dan Paul Iamandi și directorul Inspecției Sanitare de Stat, Mioara Comana.

În cadrul ședinței a fost realizată analiza intervenției în cazul tragediei de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, stadiul transferului pacienților supraviețuitori și a fost solicitată colaborarea tuturor instituțiilor abilitate în desfășurarea cu celeritate a anchetei pentru stabilirea cauzei incendiului.

De asemenea, s-a decis ca, începând cu ziua de luni, echipe mixte ale Direcțiilor de Sănătate Publică și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să desfășoare controale în toate secțiile de terapie intensivă de la nivel național pentru verificarea instalațiilor și a condițiilor de punere în funcțiune a aparaturii medicale.

Traversăm o nouă tragedie care îndoliază întreaga Românie. Aș dori, în primul rând, să exprim condoleanțe familiilor îndoliate. De asemenea, sunt cu sufletul alături de cei răniţi şi ȋmi doresc să se ȋnsănătoşească cât mai repede, iar pentru medicul erou, care a dat dovadă de un curaj şi spirit de sacrificiu inegalabil, am un profund respect şi m-am asigurat că va primi cel mai bun tratament posibil pentru afecţiunile sale. Garantez familiilor victimelor ȋntreg sprijinul Guvernului. Celula de criză constituită la nivelul MAI a lucrat continuu de la declanșarea incendiului pentru a găsi cele mai bune soluții de tratament pentru victime. Ministrul Sănătății a ajuns la Neamţ, la locul incidentului, în aproximativ două ore de la producerea tragediei pentru a evalua situația la fața locului. În timp ce vă scriu aceste rânduri, se efectuează o investigație, pentru a afla cauzele incendiului. Le promit românilor că vinovații vor fi identificați și vor fi trași la răspundere cu severitate. Forțele aeriene române au fost mobilizate la ora 23.15 prin Ministerul Apărării Naționale pentru a-l aduce la București pe medicul erou, Cătălin Denciu. Tot au ajutorul MAPN, medicul erou a fost trimis cu aeronava militară, la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia, unde este aşteptat să aterizeze la 12.10, pentru a beneficia de cele mai bune ȋngrijiri la centrul cu unele dintre cele mai ȋnalte standarde la nivel european ȋn tratarea arşilor. Aș vrea să mă opresc aici. Pentru că acum suntem în doliu și nu este timpul de acuzaţii politice”, a declarat premierul.

Și ministrul mehedințean Virgil Popescu a transmis mesaje de condoleanțe familiilor victimelor incendiului, de la spitalul județean Neamț.

Transmit condoleanțe sincere familiilor îndurerate, după tragedia de la spitalul județean de la Neamț. Să ne rugăm pentru viața victimelor care sunt în stare gravă și pentru medicul erou, care încercând să salveze vieți, nu s-a gândit la sine. Sper că cei de la ISU Mehedinți vor face un control preventiv și la spitalul județean Mehedinți, pentru a vedea care sunt condițiile, pentru a ne asigura că tragedia nu se poate repeta și la Mehedinți. Pentru că, din păcate, modelul PSD de la Neamț, cu manageri schimbați cât mai des, în funcție de interese, este copiat și la spitalul județean Mehedinți. Avem nevoie de manageri profesioniști, care să lucreze pentru viețile pacienților”, a transmis acesta.
Cel puțin 10 oameni au murit în incendiul care a izbucnit sâmbătă, 14 noiembrie 2020, la secția de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.