Skip to content
Ediția de astăzi

Ultimele calcule: aritmetica parlamentară nu e de partea PSD. Cum arată împărțirea mandatelor în Parlament

Cele 3 partide, PNL, USR PLUS și UDMR, nu au reușit să ajungă la un consens, astfel că negocierile din weekend au eșuat, ceea ce face aproape imposibilă o colaborare în viitorul guvern.

Negocierile pentru guvernare s-au încheiat duminică după doar două ore, pentru că liberalii au refuzat să mai piardă întreaga zi, cum s-a întâmplat sâmbătă, cu aceleași discuții fără rezultat despre funcția de președinte al Camerei Deputaților, pe care USR PLUS o cere cu obstinație pentru Dan Barna, potrivit PSNews.ro

Social-democrații sunt, de departe, câștigătorii alegerilor parlamentare din 6 decembrie, partidul reușind să obțină în viitorul Parlament 47 de mandate la Senat și 110 mandate la Camera Deputaților. Și liberalii și-au mărit numărul de parlamentari în viitorul Legislativ, aceștia obținând 41 de fotolii de senator și 93 de deputați, urmați de USRPLUS (25 de senatori și 55 de deputați), AUR (14 senatori și 33 de deputați), UDMR (9 senatori și 21 de deputați) și minorități (17 deputați).

PS News a făcut calculele și vă prezintă cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare şi, în acest context, numărul de voturi de care partidele ar avea nevoie ca să dea Guvernul.

Astfel, PNL, USRPLUS și UDMR, cele trei partide care vor să formeze un guvern, în ciuda negocierilor din weekend, însumează 244 de voturi, cu 11 mandate peste pragul necesar de 233: Partidul Național Liberal și USRPLUS au 214 de parlamentari (148 deputaţi şi 66 de senatori), iar UDMR  are 21 de deputați și 9 senatori. Aşadar, un guvern PNL-USRPLUS-UDMR poate conta oficial pe 244 de voturi, reușind cu lejeritate să își impună o majoritate de guvernare.

În plus, este posibil ca cele 3 formațiuni să se poată baza și pe voturile minorităților, care întotdeauna au votat alături de puterea parlamentară. În acest caz, ar rezulta un plus de 17 parlamentari, care s-ar adăuga celor 244 de voturi pe care deja le au cei de la PNL, USRPLUS și UDMR. În acest caz s-ar asigura o majoritate mult mai stabilă, care oferă o siguranţă mai mare, inclusiv la voturile pe legile organice.

Ce șanse au social-democrații să aibă o majoritate de guvernare

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică seara că, la consultările de luni de la Cotroceni, partidul său va propune fie un guvern minoritar PSD, fie un guvern de uniune națională, cu premier social-democrat. Profesorul Alexandrul Rafila este propunerea PSD pentru funcția de șef al guvernului. „Sperăm să intrăm în spiritul Constituţiei, iar președintele să îi dea mandat domnului Rafila să își creioneze majoritatea parlamentară, programul de guvernare pe care deja îl avem creionat din campania electorală și toate ministerele”, a afirmat Marcel Ciolacu, duminică seara.

„Depinde de preşedinte cât de mult doreşte să prelungească această criză politică. Noi avem acum un guvern interimar, incapabil să mai emită ordonanțe de urgență. (…) Nu avem altă variantă şi nu vom vota în parlament altă variantă decât prim-ministru Alexandru Rafila. Sunt două posibilități: ori ne lasă și ne creionăm un guvern minoritar, cu prim-ministru Alexandru Rafila, ori facem un guvern de uniunea naţională, cum cred că ar trebui și cam asta a fost dorința românilor, să împartă puterea, dar partidul care a câştigat alegerile trebuie să propună primul ministru”, a declarat Marcel Ciolacu.

Însă, potrivit calculelor din Parlament, social-democrații au șanse minime să își impună un guvern. Potrivit mandatelor repartizate după alegerile parlamentare, PSD are 157 de parlamentari, iar AUR are 47. În total, cele două partide ar strânge în Parlament 204 voturi, cu 30 de voturi mai puțin decât necesarul pentru învestirea unui guvern. Cele 30 de voturi ar putea veni de la UDMR, însă maghiarii sunt în negocieri cu PNL și cu USR PLUS pentru constituirea unei majorități de centru-dreapta și este aproape imposibil să ajungă la o înțelegere cu social-democrații.

O altă variantă ar fi un Guvern PSD-AUR-Minorităţi, care ar strânge 221 de voturi, însă o asemenea combinaţie ar mai avea nevoie de 12 voturi pentru a învesti un guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.