Skip to content
Ediția de astăzi Focus Recent

De ce este importantă legea offshore/legea care va permite exploatarea gazelor din Marea Neagră

Legea offshore a ”înfierbântat” la propriu scena politică, deși, cel mai probabil, mulți români nu prea înțeleg importanța acestui proiect legislativ. Prin această lege urmează să fie demarată exploatarea gazelor din Marea Neagră, drept urmare statul român trebuie să analizeze cu mare atenție care va fi echilibrul pentru a câștiga ceva pentru cetățeni, dar pentru a păstra un echilibru ca cei care vor investi să fie interesați să o și facă.

Legea offshore a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, în luna iulie. Ulterior, președintele Klaus Iohannis a retrimis-o la examinare și de atunci a început bulibășeala. La Senat, social democrații au modificat legea atât de mult, prin amendamente, de nu se mai înțelegea nimic. Ulterior, la dezbaterile din cadrul comisiilor reunite (Administrație Publică, Buget Finanțe și Industrii și Servicii) s-a dovedit că există diferențe de opinie, inclusiv în rândul partenerilor de guvernare PSD – ALDE.

După ce deputații UDMR au spus pas, cei de la PSD au fost nevoiți să amâne votul în plen pe legea offshore. Vreo două săptămâni a fost ”liniște” sau, mai bine spus, negocieri cu ușile închise între partenerii de guvernare, pentru a se putea pune de acord asupra acestui proiect.

Astăzi, marți 23 octombrie, se reiau discuțiile pentru ca, în funcție de cum decurge treaba, să fie votată miercuri, 24 octombrie, în plenul Camerei Deputaților.

Dacă legea trece și va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis înseamnă că vor începe exploatările de gaze din Marea Neagră. La prima vedere, se pare că există un ”consens” politic pe o singură chestie…Banii obținuți de statul român de la cei care încep exploatările (pentru că sunt pe teritoriul României, deci e mai mult decât normal ca și cetățenii să beneficieze) să fie investiți în extinderea rețelei de gaze din România. Ideea a fost prezentată inițial de cei de la PNL, mai precis de președintele PNL Mehedinți Virgil Popescu, iar acum este susținută și de parlamentarii UDMR.

Din punctul de vedere al UDMR extinderea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale la o proporţie cât mai ridicată a populaţiei este obligatorie. În prezent în ciuda resurselor existente în ciuda istoriei îndelungate exploatării gazelor naturale totuşi abia 33% din populaţie are acces la această sursă de energie, adică 2,5 milioane de gospodării din cele aproximativ 8 milioane. Există ţări în Uniunea Europeană în care un procent de 80% din populaţie are acces la gazele naturale fără ca aceste state să dispună de resurse comparabile cu ale României. Tocmai de aceea amendamentul nostru are ca scop finanţarea proiectelor de construire sau extindere a sistemelor locale de distribuţie a gazelor naturale din sumele încasate în urma exploatărilor din Marea Neagră”, a precizat deputatul UDMR Benedek Zacharie.

Vom vedea dacă la dezbaterile din cadrul comisiilor reunite statul, respectiv ministerele Finanțelor și Energiei, vor prezenta date concrete cu privire la estimările resurselor și a bugetului ce va fi obținut. Practic, o parte a viitorului țării se dezbate în aceste zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.