Skip to content
Recent

Utilizatorii Facebook sunt în pericol! Atacatorii profită de curiozitatea umană

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a transmis că în ultimele zile, pe Facebook, se continuă propagarea mesajelor capcană de tipul „seamănă cu tine”, „apari în acest video”, mesaje care conțin de regulă un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana care a primit mesajul.

Odată accesat, acel link NU duce către clipul promis. Atacatorii nu oferă detalii suplimentare și profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea click. Mai mult, aceștia se folosesc de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real pe care urmează să îl accesați. De regula, link-ul respectiv redirecționează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare de la contul de Facebook al victimei, iar în altele, accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malițios.

Totodată, mesajul va fi transmis către contactele dvs. de pe Facebook, iar prietenii pe care îi aveți în listă vor fi în pericol.
Recomandări
„Așadar, în situația în care primiți pe Facebook Messenger un link asociat mesajelor de tipul „seamănă cu tine”, NU accesați link-ul furnizat. Totuși, în cazul accesării link-ului, vă recomandăm să:
1. Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași.
2. Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces.
Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.
3. Pe lângă aceste măsuri, sunt recomandate:
– efectuarea unei scanări a dispozitivului cu ajutorul unei soluții antivirus;
– verificarea aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute
– verificarea setărilor de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.