Skip to content
Ediția de Astăzi

Victorie pentru PSD în Parlament: Legea amânării ratelor la bănci a fost adoptată

Legea PSD pentru suspendarea rambursării creditelor a fost adoptată vineri de plenul Camerei Deputaților, in calitate de for decizional. Au fost 214 voturi pentru, 86 contra si 27 abtineri, iar legea merge spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

PNL, prin deputatul constănțean Bogdan Huțucă, a anunțat că nu va susține proiectul de lege. Votul a fost dat după terminarea dezbaterilor, potrivit PSNews.ro

Textul de lege care amână achitarea ratelor se adresează atât instituţiilor de credit, cât şi IFN-urilor şi colectorilor de creanţe. Iniţiativa legislativă vizează: „Obligaţia de plată a ratelor scadente, dobânzilor şi comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, până la data intrării în vigoare a prezentei legi intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă, la cererea debitorului, până la 30.09.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului.

Dobânda datorată de debitori, corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată, nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare.

Orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă până la 30.09.2020″.

Pentru prevederile textului de lege sunt eligili şi debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.

De suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor beneficiază, de asemenea, IMM-urile, alţi profesionişti persoane fizice, persoane juridice, comercianţi, precum şi profesiile liberale, care îndeplinesc cumulativ anumite condiţii.

Motivarea iniţiativei legislative precizează: „Este necesară susţinerea mediului de afaceri prin implementarea unor măsuri-fiscal bugetare pentru susţinerea sectoarelor economice puternic afectate de reducerea activităţii, de aceea pe lângă suspendarea, la cerere, a obligaţiei de restituire a împrumuturilor şi dobânzilor aferente pentru creditele contractate de către persoanele fizice şi companii, această propunere legislativă trebuie să fie aplicabilă şi în cazul contractelor de leasing”.

Proiectul de lege este disponibil AICI

Liberalii atacă la Curtea Constituțională

Guvernul a aprobat, luni seara, pentru a doua oară, ordonanţa care amână pentru până la nouă luni plata ratelor bancare, cu capitalizarea dobânzii aferente sumelor suspendate la plată, mai puţin în cazul creditelor ipotecare. Actul normativ a produs controverse aprinse, atât în rândul consumatorilor, cât şi pe piaţa întreprinzătorilor, în contextul în care, iniţial, prevedea amânarea ratelor doar pentru debitorii fără restanţe, afectaţi direct sau indirect de efectele crizei Coronavirus. Ultima formă a Ordonanţei arată că restanţierii la bănci îşi pot aduce împrumutul la zi înaintea depunerii cererii. Totodată, s-a prelungit termenul de depunere a cererilor cu până la 45 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.