Skip to content
Ediția de astăzi

Coronavirus: Precizări de ultimă oră din partea Grupului de Comunicare Strategică

În urma apariției unui document prin care s-ar fi instituit obligația de a sta la domiciliu Grupul de Comunicare strategică anunță că este vorba despre un document de lucru (DRAFT), nefiind aprobat sau înaintat spre aprobare.

Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitate imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19). La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”, se arată în precizarea transmisă de Grupul de Comunicare Strategică.

Și Raed Arafat a făcut o serie de precizări:

Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp și în diferite medii online și de mass media, în care se prevăd măsuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale (CNSSU) de Urgență. Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic și de boli infecțioase. Decizia finală asupra măsurilor se ia la nivelul CNSSU în urma prezentării discuțiilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele măsuri să fie luate, amânate sau respinse. Oricum, România nu se află în situația altor țări cu un număr foarte mare de cazuri până în acest moment, iar măsurile pe care le propunem sunt măsuri care au în continuare caracter preventiv și care să limiteze răspândirea cât mai mult posibil așa cum este recomandat și de către mai multe organizații internaționale… Din păcate iresponsabiliateta persoanei care a făcut acest proiect public când acesta este încă pe masa discuțiilor este una evidentă, inducând populația în eroare și panică fără rost și împiedicând un proces de consultare să fie finalizat corect și în liniște”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.