Skip to content
Focus

PSD flutură din nou ideea moțiunii de cenzură. Marcel Ciolacu dezvăluie involuntar strategia PSD pentru alegerile din 2024

PSD, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu, a reluat în weekend ideea unei moțiuni de cenzură îndreptată împotriva cabinetului Cîțu. Strategii PSD și-au făcut calculele iar moțiunea de cenzură ar putea avea o dublă însemnătate în acest moment.

Importanța moțiunii de cenzură pentru PSD

Social-democrații au timp să gândească lucrurile la rece, spre deosebire de cei din coaliția de guvernare care se simt presați atât de alegerile interne care urmează să aibă loc în PNL și USR-PLUS, cât și de actul guvernării în sine, potrivit PSNews.ro

Pentru aceștia problemele se adună pe zi ce trece. Scandalurile succesive între partenerii de guvernare, precum și tensiunile din societate le dau bătăi de cap serioase zilele acestea guvernanților. Cel mai nou episod, protestul de la Metrorex, a încins din nou spiritele.

Această atmosferă tensionată le convine de minune social-democraților care încearcă să aplice o lovitură de grație guvernului. Confruntat cu protestele sindicaliștilor la care se adaugă gestionarea tot mai complicată a epidemiei de Covid-19, guvernul riscă să nu fie atent la mișcările de trupe din Opoziție. Acesta este momentul cel mai oportun pentru social-democrați de a încerca marea cu degetul. Marcel Ciolacu și ceilalți lideri PSD speră să găsească o fisură în actuala guvernare pe care să o exploateze până la capăt. Obiectivul maximal al PSD în cazul moțiunii de cenzură anunțate este chiar dărâmarea guvernului Cîțu. În cazul în care lucrul acesta nu se poate realiza, PSD tot câștigă ceva, respectiv informații cu privire la starea de spirit din coaliție. Social-democrații vor fi atenți la numărarea voturilor și vor vedea cam cum se prezintă susținerea membrilor coaliției. Social-democrații ar putea conta la moțiune pe voturile celor de la AUR și chiar pe voturile unor nemulțumiți. Există suficienți oameni în interiorul PNL care nu mai cred în coaliția cu USR-PLUS și așteaptă o ocazie pentru a se debarasa de aceștia din urmă. Oricum ar fi, PSD câștigă ceva din asta.

Ce urmărește PSD pe termen lung

O frază interesantă și trecută cu vederea din mesajul transmis de Marcel Ciolacu duminică ar putea indica strategia pe termen lung a PSD. Președintele social-democrat a spus că “nu vii neapărat la guvernare, dacă dărâmi un guvern”. Asistăm aparent la o contradicție. Dacă PSD urmărește dărâmarea guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură, dar nu și preluarea guvernării, atunci ce doresc social-democrații? Un indiciu ar putea fi legat de alegerile parlamentare din 2020, mai precis de formula câștigătoare pentru PSD. Social-democrații au atacat alegerile din Opoziție, având de înfruntat în primul rând un Partid Național Liberal stors de povara guvernării. Alegerile din 2020 au marcat revenirea PSD, social-democrații clasându-se pe prima poziție, dar neavând posibilitatea de a guverna în lipsa unor alți parteneri cu care să formeze o majoritate parlamentară. Este posibil ca social-democrații să urmărească exact același lucru pentru anul 2024, respectiv atacarea alegerilor din Opoziție.

Obiectivul primordial al PSD pe termen scurt e legat de ruperea coaliției. Dar PSD nu își dorește să preia în acest moment guvernarea și să gestioneze mai departe o situație pandemică complicată care să le erodeze imaginea publică. Mai degrabă social-democrații încearcă implementarea unui scenariu care să reprezinte o copie la indigo a situației din 2020 – sprijinirea tacită a unui guvern minoritar PNL. Lucrul acesta ar conveni și unor liberali dornici să se debaraseze de USR-PLUS. Așadar ținta reală este mai degrabă partenerul junior al PNL din actuala guvernare. Ciolacu ar fi bucuros să reînscăuneze un nou guvern PNL monocolor, după o moțiune de cenzură reușită, pe care să îl toace mai apoi sistematic până la alegerile din 2024. Aceasta ar putea fi varianta câștigătoare pentru PSD și totodată cel mai negru coșmar pentru USR-PLUS, care ar fi aruncat în Opoziție alături de AUR și PSD, unde ar fi practic complet izolat.

Chiar dacă moțiunea anunțată de PSD nu va trece, Marcel Ciolacu și restul liderilor social-democrați nu vor renunța la această idee. Miza este una mare, iar liderii PSD știu lucrul acesta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.