Skip to content
Focus

Trei scenarii pentru PSD după decizia CCR în privința moțiunii de cenzură

PSD a câștigat zilele acestea un meci important. Concret, Curtea Constituțională i-a dat dreptate în cazul moțiunii de cenzură – nevotată din lipsă de cvorum.

Ținând cont că documentul nu a produs nici un efect în final, decizia Curții pare destul de curioasă. Totuși, ea îi pune pe social-democrați în fața a trei scenarii posibile, potrivit PSNews.ro

Trei scenarii posibile după decizia CCR

După decizia CCR, Marcel Ciolacu și-a exprimat prudența. Acesta a spus că : „Am citit comunicatul CCR, aşteptăm motivarea apoi, împreună cu colegii mei, vom lua o decizie politică privind oportunitatea continuării demersului”. Este firesc ca liderul PSD să fie precaut după eșecul de la sfârșitul lunii august. Dacă PSD repetă scenariul și moțiunea nu trece nici a doua oară, Ciolacu va avea o problemă serioasă de credibilitate în vârful partidului. Practic și-ar da foc la valiză. Așadar repetarea neconstituirii cvorumului ar fi primul scenariu posibil. Semnalul ar fi acela că PSD nu mai deține puterea în Parlament. Lucrul acesta i-ar putea afecta poziția lui Ciolacu în fruntea PSD și s-ar putea forma un alt grup care să încerce să preia puterea. În ciuda faptului că Ciolacu a fost recent numit aproape în unanimitate în funcția de președinte al PSD, există destui care pândesc după colț și vânează greșelile acestuia.

Constituirea cvorumului și supunerea moțiunii la vot, dar neîntrunirea voturilor necesare ca să treacă, ar reprezenta un al doilea scenariu. Semnalul în acest caz ar fi că noii lideri conduc în derivă.

În fine, al treilea scenariu, în cazul redepunerii moțiunii, ar fi evident acela al succesului moțiuni. Lucrul acesta ar reprezenta cu siguranță un succes major pe plan personal pentru Marcel Ciolacu. Și-ar întări poziția de lider în fruntea partidului și ar lăsa impresia că poate să joace foarte ofensiv. PSD și-ar mai recupera din credibilitate și probabil chiar procente importante la vot. Totuși, în acest caz se pune întrebarea ce ar urma mai departe? E greu de crezut că Iohannis va accepta un premier propus de PSD. Criza puterii executive s-ar prelungi într-un moment în care țara, în contextul epidemiologic special cauzat de pandemia de coronavirus, are nevoie de un Guvern cu puteri depline.

Precauția lui Marcel Ciolacu

Faptul că nominalizarea unui eventual nou premier depinde de hotărârea președintelui Iohannis le pune serioase probleme celor de la PSD. Desigur, succesul moțiunii ar putea reprezenta un succes pe plan personal pentru Ciolacu și ar putea aduce, așa cum am precizat câteva procente în plus partidului. Dar incapacitatea de a merge mai departe cu efectele moțiunii, adică de a demite Guvernul și a numi un nou premier din partea PSD, s-ar putea să-i afecteze pe social-democrați foarte rău. Eventualul succes al unei moțiuni rămasă fără niciun fel de efect practic ar aduce așadar inițiatorilor ei daune mult mai grele decât simpla abandonare, motivată cu lipsa de cvorum. Este de preferat să rămână la coșul de gunoi, acolo unde a căzut, decât să vină înapoi ca un bumerang, în capul social-democraților. De aici precauția lui Marcel Ciolacu atunci când vorbește de „oportunitatea continuării demersului”.

În concluzie, PSD ar face probabil o greșeală să continue demersul moțiunii. Incertitudinea este prea mare – atât cea legată de reușita moțiunii, cât și cea legată de ceea ce urmează în cazul în care reușește moțiunea. Rămâne de văzut ce vor decide liderii PSD în perioada următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.