Skip to content
Focus

Ultimele calcule înainte de moțiunea de cenzură: ce câștigă PSD, chiar dacă Iohannis nu va da premier de stânga

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul pe care îl conduce va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban a doua zi după ce starea de alertă încetează.

PS News a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului și vă prezintă cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare şi, în acest context, numărul de voturi de care PSD ar avea nevoie ca să dea jos Guvernul Orban.

Astfel, cele două partide care au anunțat în mod categoric că vor susține înlăturarea Guvernului Orban însumează 229 de voturi: Partidul Social Democrat are 208 de parlamentari (138 deputaţi şi 70 de senatori), iar PRO România are 21 de deputați. Aşadar, PSD poate conta oficial pe 229 de voturi, fiind la doar 4 voturi de trecerea moţiunii.

Însă ei se pot baza și pe voturile minorităților, care întotdeauna au votat alături de puterea parlamentară, deținută în prezent de PSD. În acest caz, ar rezulta un plus de 17 parlamentari, care s-ar adăuga celor 229 de voturi pe care deja le au cei de la PSD și PRO România. De altfel, tradiţia parlamentară arată că mai mereu cinci-şase deputaţi ai minorităţilor votează alături de PSD, astfel că moțiunea social-democraților poate trece fără probleme, chiar și fără votul UDMR.

Scenarii post-moțiune

Căderea Guvernului Orban este momentul esențial pentru viitorul PSD, pe de o parte, și viitorul lui Marcel Ciolacu, pe de altă parte. Dacă guvernul condus de Ludovic Orban va cădea înaintea alegerilor, ar rămâne un guvern cu puteri limitate, ceea ce ar crea mari probleme în conducerea unei țări în plină epidemie de coronavirus. Puterile lui Ludovic Orban ar fi, așadar, limitate și la mâna PSD, partidul care deține majoritate în Parlament. În plus, va urma o perioadă de mare instabilitate politică, dezbaterea urmând să se concentreze pe formarea unui nou guvern și mai puțin pe problemele administrației locale, ceea ce ar putea avantaja PSD.

Totodată, odată cu dărâmarea Executivului Orban, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, va adăuga o victorie în CV-ul de candidat. Marcel Ciolacu va demonstra, cu câteva săptămâni înainte de Congres, că este un lider activ și de forță, nu ”moale”, cum îl taxează adversarii săi din PSD. Acesta este și motivul pentru care data Congresului PSD încă nu a fost anunțată în mod oficial. Ciolacu așteaptă victoria moțiunii de cenzură pentru a-și doborî contestatarii din partid, care ar putea prinde glas la Congres.

Iohannis nu va da premier PSD

O altă variantă post-moțiune luată în calcul este ca PSD și PRO România să susțină un guvern tehnocrat condus de rectorul SNSPA, Remus Pricopie, sau de secretarul de stat Raed Arafat, ambele fiind variante cu care cele două partide au mai mers la Cotroceni, însă șeful statului nu va mai nominaliza prea curând un premier al PSD, așa cum chiar Rareș Bogdan, unul dintre apropiații șefului statului a anunțat recent. „Pentru PSD urmează 4 ani și jumătate de guvernare PNL. Ei ar trebui să gândească planuri pe termen lung, să preia modelul chinezesc, atât de drag lor și să gândească pentru următorul ciclu electoral. O spun pentru a treia oară: cât timp va fi Klaus Iohannis la Cotroceni, PSD nu va da premierul”, a spus Rareș Bogdan.

Așadar, cel mai probabil Klaus Iohannis îl va nominaliza din nou pe Ludovic Orban să formeze Guvernul, iar liberalii se vor trezi din nou cu „rezistența” din Parlament. În acest caz, este greu de crezut că social-democrații vor mai vota și de această dată un Guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere că România nu mai trece printr-o situație de criză, așa cum se întâmpla în martie, când voturile social-democraților au fost decisive pentru liberali.

Ne amintim că Guvernul Orban 2 a trecut la începutul lui martie de votul Parlamentului după o procedură inedită. Voturile PSD au fost decisive pentru învestirea guvernului, după ce mulți parlamentari liberali nu au fost prezenți din cauză că s-au aflat în autoizolare, după ce au avut contact cu senatorul Vergil Chițac, confirmat cu coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.