Skip to content
Focus Recent

Guvernul a adoptat Memorandumul pentru proiectul ”România Educată”

Prim ministrul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul a aprobat Memorandumul pentru proiectul ”România Educată”.

Cred că nu este niciun fel de surpriză că este nevoie de reformă în sistemul de educație în România, iar acest program, ”România Educată”, este un program care a fost dezbătut în spațiul public și a fost prezentat în ultima perioadă. Este momentul să-l implementăm. Știți foarte bine că nu mă dau la o parte când e vorba de a-mi asuma reforme și de aceea, astăzi, în ședința de guvern, ne-am asumat și această reformă în ceea ce privește educația. Susținerea va fi realizată de la bugetul de stat pentru acest program de reformă, dar și prin PNRR – Programul de Redresare și Reziliență. Acolo, știți foarte bine, sunt alocate aproape 3,6 miliarde de euro. Sunt mai multe domenii prioritare în ”România Educată” – cariera didactică, managementul și guvernanță, finanțarea sistemului de învățământ preuniversitar, infrastructura sistemului de învățământ, curriculum și evaluarea centrată pe rezultate, educația incluzivă și calitate pentru toți copiii, alfabetizarea funcțională și așa mai departe. Bineînțeles, cred că partea importantă a ședinței de guvern de astăzi a fost că ne-am asumat și termene prin care să livrăm și prin care să implementăm acest program al proiectului ”România Educată”. Primul termen la 1 august va avea un grup de lucru interministerial, coordonat de premier sau numărul 2 în acest proiect, vicepreședintele comitetului o să fie domnul ministru al educației, Sorin Cîmpeanu. Se propune, până la 10 septembrie, adoptarea unei hotărâri de guvern privind aprobarea planului de acțiune cu termene și responsabilități pentru implementarea proiectului și, până la 1 octombrie, elaborarea pachetului legislativ care să asigure implementarea proiectului ”România Educată”, a declarat Florin Cîțu.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a oferit o serie de detalii legate de viitoarele modificări ce vor fi operate.

În acest moment pot să vă spun următorul lucru – vizavi de nevoia de echilibrare între echitate și performanță: dacă vom avea concurs de admitere în liceu, acesta va fi voluntar. Acest concurs va fi înainte de Evaluarea Națională. Acest concurs se va baza pe curriculumul existent deja. Acest concurs va fi organizat în toate școlile în aceeași zi, cu începere la aceeași oră. Acestea sunt lucrurile clare. Cât privește întrebarea dacă vor susține și examenul național de Evaluare Națională și concurs, urmează să răspundem. Sunt multe alte ipoteze în discuție și prefer să nu îmi arog dreptul de a mă considera deținătorul adevărului absolut. Vor face obiectul consultărilor. N-am răspuns cu privire la implementare. Sigur-sigur, este nevoie de timp. Pentru un bacalaureat bazat pe competențe este nevoie ca întreg ciclul liceal să fie parcurs în acest fel. Dacă legea va fi adoptată conform planului, după acest moment vom avea de elaborat legislația subsecventă, după care, cel mai devreme la începutul anului viitor, putem să introducem acele schimări. Cu alte cuvinte, este foarte puțin probabil ca examenul de Evaluare Națională din anul 2022 să se schimbe, pentru că el va fi în vara anului 2022. Dacă vă uitați la posibilitățile de implementare, este cvasi-imposibil să se schimbe din 2022, chiar în cazul în care acest lucru va rezulta din consultări. Ar putea să înceapă cu anul 2023…În toate liceele care doresc să organizeze concurs propriu de admitere”, a explicat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a explicat și când proiectul ”România Educată” va fi transpus într-o lege a Educației.

Prima sarcină a grupului interministerial care se va forma cu termen limită 1 august va fi tocmai aceasta, să stabilească în ce măsură vom merge către o Lege a Educației republicată, vom merge către o lege a învățământului preuniversitar separat de învățământul universitar, dacă învățământul universitar va avea și partea de cercetare universitară integrată sau nu, dacă vom avea statutul personalului didactic inclus în lege sau în afara acestei legi. Deci, este prima sarcină asupra căreia acest grup de lucru interministerial va trebui să răspundă și pe baza reprezentării partidelor politice, pentru că, în ultimă instanță, acest proiect de lege va fi adoptat de către Parlamentul României. Este necesară consultarea în vederea identificării numitorului comun acceptabil pentru toate forțele politice, asumat de toate forțele politice, în așa fel încât să putem asigura ceea ce vă spuneam, predictibilitate în sistemul de educație”, a mai explicat ministrul Educației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.