Skip to content
Ediția de astăzi

Tabloul momentului în cifre: cum arată lupta pentru șefia USRPLUS. Diferență de câteva mii de voturi între primii doi candidați

În aceste zile se desfășoară votul pentru președinția USRPLUS, scrutin care ar urma să se încheie pe  23 septembrie ora 10:00. Votul se desfășoară online, prin intermediul unei platformei informatice, în două tururi, dacă niciunul dintre candidați nu reușește să obțină peste 50% din voturi în primul tur. Aproximativ 50.000 de membri au drept de vot, iar în partid există contestatari ai utilizării acestei platforme.

Surse politice au dezvăluit pentru PS News că până la această oră au votat 27.000 dintre cei 45.000 de membri cu drept de vot, iar fostul vicepremier Dan Barna are un avans de aproximativ 3.400 de voturi față de Dacian Cioloș. Astfel, potrivit surselor citate, Dan Barna se află pe primul loc în preferințele membrilor USRPLUS, cu aproximativ 14.900 de voturi, Dacian Cioloș este pe locul doi, cu 11.500 de voturi, iar Irineu Darău se află la mare distanță de cei doi, acesta având marți aproximativ 600 de voturi.

Alegeri cu scandal și acuzații de fraudă

Amintim că luni, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Darău susținea că, deși a semnalat problemele grave cu care se confruntă scrutinul intern, conducerea formațiunii politice nu este interesată să le rezolve.

„Zi de zi aflăm cât de prost organizat este scrutinul intern în USRPLUS. Votul este fundamentul democrației și încă mai avem de muncit până ajungem la un mecanism corect. Am ridicat semnalele necesare, am adus atenția asupra procesului și voi continua prin toate pârghiile regulamentare și legale să mă asigur că îmi duc misiunea până la capăt.

P.S. Chiar dacă nu mi se permite să am observatori ai procesului de votare și nu am vreun acces la registrul electoral sau la baze de date pentru verificări, chiar dacă în continuare nu am primit niciun răspuns la toate cererile și întrebările mele din ultimele 3 săptămâni, peste weekend am mai colectat date și azi am trimis o nouă solicitare fermă către Secretariatul General, Comisia Electorală și Biroul Național – notificare ce nu poate fi ignorată și care se alătură celei trimise sâmbătă de echipa unui contracandidat, per total demonstrându-se că problemele sunt numeroase și cantitativ relevante, de natură să vicieze rezultatul alegerilor. Trebuie găsită o soluție și operate corecții înaintea finalizării turul I, pentru asigurarea corectitudinii acestui scrutin. Am trimis inclusiv sugestii tehnice pentru rezolvarea problemei înainte de computarea rezultatului final”, a anunțat Darău, luni, pe pagina sa de Facebook.

Precizăm, încă, că nu este singura acuzație gravă făcută de Darău. În urmă cu câteva zile, acesta a scris că procesul de vot online pentru șefia USR PLUS a fost „viciat” de 822 de foști membrii care au fost suspendați în trecut, aceștia primind link-ul pentru a-și exprima opțiunea fără o verificare a statutului de membru.

DETALII AICI: Se preconizează un „rezultat fraudulos” la alegerile USRPLUS. Unul dintre candidați cere suspendarea votului și verificarea sistemului informatic

Tot zilele trecute, un membru de partid acuza pe un grup intern că de la 300 de membrii cu drept vot câți avea filiala județeană Vrancea în luna iunie, au fost înregistrate 872 de voturi acum din partea filialei.

Autobuzele de la Vrancea au luat foc! De la aproximativ 300 de membrii cu drept de vot, câți eram prin iunie, s-a ajuns la 872 în prezent! Trăiască hoția din USR!!!”.

Votul online pentru funcția de președinte al USR PLUS a fost reluat, joi, la prânz, după ce a fost suspendat, miercuri, în urma unor acuzații de fraudă. Acestea nu au încetat, însă, unul dintre cei trei candidați, Irineu Darău, susținând că în continuare votează membri ai partidului care nu au acest drept.

Conducerea partidului a explicat, joi, într-un comunicat de presă, că erorile înregistrate în procesul de vot sunt cauzate de faptul că este un vot de mari dimensiuni – 48959 de membri USR PLUS vor putea vota electronic, și că „au apărut inerente erori de operare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.