Skip to content
Ediția de Astăzi Recent

Acord Politic Național – Ce au răspuns partidele

În urma consultărilor cu partidele politice, președintele Klaus Iohannis a propus încheierea unui acord politic național pentru consolidarea parcursului european al României. Cei de la PSD au spus că vor analiza propunerea și au venit și cu o serie de completări.

Cei de la PNL au anunțat că susțin acordul propus de președintele României.

Ce vor în plus cei de la PSD?

1. Susținerea unei Uniuni Europene cu o singură viteză, în care toate statele membre să se bucure de aceleași drepturi și beneficii.

2. Acțiunea tuturor forțelor politice din România pentru înlăturarea dublului standard în Uniunea Europeană. Nimic din ce este permis în alte state membre să nu fie interzis în România, iar ceea ce este respectat în alte state să fie respectat și în România.

3. Condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituțiile din sistemul judiciar și alte instituții. Justiția trebuie să fie independentă și transparentă.

4. Asigurarea și garantarea independenței judecătorilor față de influențele politice, cât și față de orice altă formă de presiune exercitată asupra acestora.

5. Garantarea și respectarea în totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și condamnarea publică a oricărei forme de abuz.

6. Armonizarea legislației românești la valorile și principiile europene pentru înlăturarea oricăror forme de discriminare din societatea românească.

7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activează în mai multe state membre, astfel încât să se elimine discriminarea în privința salarizării pe teritoriul Uniunii.

Voința românilor nu poate fi negociată între politicieni. Prevederile referendumului trebuie transpuse imediat în legislație, indiferent dacă partidele încheie sau nu un pact politic”, au mai anunțat cei de la PSD.

Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat că sunt de acord cu propunerea lui Klaus Iohannis.

Partidul Național Liberal salută inițiativa președintelui României, Klaus Iohannis, de a genera un consens politic național, prin intermediul acordului politic național pentru consolidarea parcursului european al României. Pot să anunț după consultarea telefonică a tuturor colegilor mei din conducerea partidului, că am decis cu unanimitate, că Partidul Național Liberal va semna acest acord politic național și nu numai că îl va semna, dar va milita cu toată forța de care dispune pentru ca acest acord politic să fie transpus în practică”, a declarat Orban.

Și cei de la USR ar avea o serie de completări.

Semnăm acordul politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României propus de preşedintele Klaus Iohannis. USR îşi păstrează consecvenţa din ultimii 3 ani de zile în care a luptat în Parlament şi în stradă pentru a împiedica subminarea independenţei justiţiei de către coaliţia toxică de la guvernare şi va semna acordul propus de preşedintele Iohannis”, a anunțat președintele USR Dan Barna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.