Skip to content
Ediția de Astăzi Recent VIDEO

Consultări la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis – Ce au spus partidele

Președintele Klaus Iohannis a organizat marți, 4 iunie, consultări cu partidele politice, la Palatul Cotroceni, pe tema aplicării rezultatelor referendumului pe Justiție.

Acum, sigur, la consultări, pe lângă aceste două teme care sunt evidente, voi aborda și chestiuni legate de urmările politice ale votului pe referendum și pe europarlamentare. Este evident că trebuie să reluăm discuția despre statul de drept în România. Este evident că trebuie să reluăm discuția pe îmbunătățirea legilor justiției, care au fost adoptate cu opoziția largă a Președintelui, a Opoziției parlamentare, a asociațiilor de profil. Este clar, pe de altă parte, că acest vot dat la europarlamentare, care a sancționat drastic discursul anti-european al PSD, înseamnă un vot clar pentru calea europeană, pentru integrarea României mai profundă în Uniunea Europeană. Și această chestiune trebuie discutată în cadrul consultărilor. Iată că, în realitate, urmările acestui referendum sunt multiple, sunt pozitive pentru România și am de gând să convoc partidele și să discut atâta vreme cât reușim să implementăm total voința românilor”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Primii invitați au fost liberali. După consultări președintele PNL Ludovic Orban a declarat că Partidul Național Liberal susține toate demersurile președintelui României, Klaus Iohannis, pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni la acest referendum.

De asemenea, am abordat și subiectul legislației în domeniul justiției. Susținem clar ideea de refacere a dezbaterilor publice, pentru a genera o legislație europeană în domeniul justiției, care să fie conformă cu recomandările din Mecanismul de Cooperare și Verificare, care să țină cont de recomandările formulate de Comisia de la Veneția și să țină cont de Grupul Statelor împotriva Corupției . Partidul Național Liberal va susține toate inițiativele de reviziure a Constituției și orice alte inițiative care sunt necesare pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni și pentru a asigura că voința cetățenilor care s-a transmis extrem de puternic în cadrul acestui referendum și anume că România trebuie condusă de oameni cinstiți, de oameni corecți, de oameni care respectă legea, această voință să fie transpusă în realitate”, a declarat liderul PNL.

Președintele USR Dan Barna a declarat că i-au transmis șefului statului că susțin orice Guvern non – PSD.

I-am transmis și președintelui poziția noastră. Este foarte greu pentru orice guvern non-PSD să funcționeze eficient pentru România cu această majoritate parlamentară. De aceea alegerile anticipate, după alegerile prezidențiale, sunt, din punctul nostru de vedere, o necesitate pentru România, pentru că orice altă necesitate nu face decât să ne mai țină încă 6 luni captivi unei majorități parlamentare, care nu mai funcționează demult în logica de legiuitor pentru România. Orice variantă non-PSD de guvern care și-ar asuma aceste obiective pe care USR le are pe agenda publică îl vom susține la nivel parlamentar”, a spus Barna, la Cotroceni.

Discuțiile vor continua miercuri cu reprezentanţii PMP, de la ora 11,00, ALDE – ora 12,00, grupului parlamentar PRO Europa – ora 13,00, grupului parlamentar al minorităţilor naţionale – ora 14,00 şi Partidului Social Democrat, de la ora 15,00.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.