Skip to content
Ediția de Astăzi Recent

Alegerea primarilor în două tururi – Cioloș susține modificarea, deși când era premier a ezitat să o pună în practică

Modificarea legislației electorale a revenit pe agenda publică după ce mai mulți lideri politici au anunțat că partidele pe care le conduc vor susține alegerea primarilor în două tururi. În afară de PSD, care prin vocea ministrului Dezvoltării Daniel Suciu a anunțat că social democrații susțin în continuare alegerea primarilor într-un singur tur.

Interesantă însă este poziția lui Dacian Cioloș, mai nou președintele partidului PLUS. În acest weekend, aflat la Constanța în turneu electoral, acesta a declarat că susține modificarea legii ca primarii să fie aleși în două tururi.

Avem nevoie de alegeri în două tururi. Îl invit pe domnul Tăriceanu să susţină alături de PNL, alături de USR, alături de PMP, alături de UDMR şi ce partide mai avem în Parlament, că eu cred că numai PSD-ul nu e de acord cu două tururi aşa cum stau lucrurile acum. Păi atunci ce discuţie mai avem? Hai să votăm legea, săptămâna viitoare poate să fie gata votată legea şi avem alegeri în două tururi şi o susţin, mă duc şi îl felicit pe domnul Tăriceanu dacă face lucrul ăsta. Dar să îl facă”, a declarat Cioloș.

Dacă luăm în calcul istoria recentă, pe vremea când era premier Dacian Cioloș a avut ocazia să opereze această mișcare, dar, din motive puțin cunoscute de publicul larg, nu a făcut-o. Această ezitare a fost unul dintre lucrurile pe care i le-au reproșat cei de la PNL, care la vremea respectivă îl susțineau pentru postul de premier.

La începutul anului 2016 PNL îi cerea lui Dacian Cioloș, care era premier, să modifice prin OUG o lege adoptată de Parlament cu privire la alegerea primarilor în două tururi.

Ce a răspuns atunci Cioloș?

Este o decizie politică, mai ales că este vorba de alegeri. Este o lege pe care Parlamentul a votat-o. (…) Eu, în Guvernul pe care îl conduc – este un Guvern independent, care nu este implicat politic, și nu cred că este democratic să modifice un Guvern prin OUG o lege politică„, a spus Cioloș atunci.

Acum vrea ca legea să fie modificată în Parlament, deși partidul pe care îl conduce nu are parlamentari. Dar de vrut e simplu să vrei, să vorbești despre asta, să pasezi responsabilitatea în cârca altora și să te prefaci că ai uitat că puteai să fii artizanul schimbării pe care o ”predică” acum cu mare sârg și entuziasm.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.