Skip to content
Ediția de astăzi

APIA a autorizat la plată ajutorul de minimis de 1 milion de lei pentru susţinerea producţiei de plante aromatice pentru 2021

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat joi că a autorizat la plată ajutorul de minimis aferent programului de susţinere a producţiei de plante aromatice pentru anul 2021, suma totală autorizată la plată fiind de 1.012.502 lei.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Judeţene, informează că a autorizat la plată ajutorul de minimis aferent programului de susţinere a producţiei de plante aromatice pentru anul 2021. Suma totală autorizată la plată este de 1.012.502,92 lei şi se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), pentru un număr de 50 de beneficiari  eligibili, care au accesat această formă de ajutor de minimis în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.652/2021 privind aprobarea programului de susţinere a producţiei de plante aromatice pentru anul 2021, cu modificările şi completările ulterioare„, informează APIA.

Din numărul total de 88 de cereri depuse, 8 beneficiari şi-au retras cererea de înscriere în programul de minimis, 30 de beneficiari au fost respinşi în urma verificărilor privind respectarea condiţiilor de eligibilitate, iar 50 de beneficiari eligibili au fost autorizaţi la plată.

Sprijinul financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii, potrivit art.3 alin. (6) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol, iar valoarea/suprafaţă a ajutorului care se acordă beneficiarilor este următoarea: 2.600 euro/ha, dar nu mai puţin de minimum 0,5 ha pentru busuioc; 3.400 euro/ha, dar nu mai puţin de minimum 0,5 ha pentru cimbru; 100 euro/ha pentru coriandru; 200 euro/ha pentru fenicul; 150 euro/ha pentru muştar.

Valoarea ajutorului de minimis se acordă beneficiarilor proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată şi este exprimată în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2020.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.