Skip to content
Ediția de astăzi

ATENȚIE! Când intră în vigoare noile măsuri împotriva valului 5

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și șeful DSU, Raed Arafat, au prezentat miercuri, 5 ianuarie, măsurile care au fost luate de Guvern pentru combaterea efectelor valului 5 al pandemiei de coronavirus.

Rafila spune că nu există nicio impunere privind folosirea unui anumit tip de măști și că este vorba doar despre înlocuirea măștilor textile, foarte puțin eficiente.

CNSU a decis miercuri că în România redevine obligatorie purtarea măștii de protecție în toate spațiile, iar aceasta trebuie să fie doar tip medical sau FFP2.

Întrebat dacă vor fi sancționați cei care vor purta măști textile în loc de măști chirurgicale, Rafila a spus că vor fi gândite și sancțiuni dacă va fi nevoie: ”Nu ne-am gândit la ce ar putea păți. O astfel de recomandare e o chestiune de bun simț. O să ne gândim și la sancțiuni dacă e nevoie”.

El a spus că autoritățile estimează că în valul 5 al pandemiei România va avea între 800.000 și 1 milion de cazuri de COVID-19.

„Am văzut țări cu rată foarte mare de vaccinare, cu sute de mii da cazuri pe zi. Numărul de cazuri poate pune o problemă legată de funcționarea sistemului de sănătate”, a spus ministrul Sănătății.

Când vor intra în vigoare noile restricții

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că măsurile din decizia CNSU vor intra în vigoare de la momentul la care rata de infectare într-o localitate trece de 1 la mie.

”La cum este evoluția, pragul de 1 la mie va fi trecut foarte rapid. Această variantă, Omicron, este foarte contagioasă. Poți purta o discuție scurtă cu cineva infectat și te poți infecta și tu. Din acest motiv a fost luată decizia privind masca de protecție. Masca de protecție nu se poartă doar când ești singur în parc și faci sport, de exemplu. În rest, porți mască, pentru că riscul de contaminare este foarte mare”, a spus șeful DSU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.