Skip to content
Ediția de Astăzi Recent

BREXIT – Parlamentul britanic a respins prin vot acordul de ieșire din UE – Ce se întâmplă mai departe

Niklas Halle'n/AFP/Getty Images

Parlamentarii britanici, în marea lor majoritate, au votat respingerea acordului cu privire la ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. 432 de parlamentari au votat împotriva documentului și doar 202 pentru. Votul a avut loc după doi ani și jumătate de negocieri pe un proiect de lege care prevedeau termenii plecării din blocul comunitar.

Guvernul condus de Theresa May are la dispoziție o săptămână pentru a veni cu un alt plan, care ar urma să fie votat din nou în Parlamentul britanic, însă liderii Opoziției au anunțat deja că vor depune o moțiune de cenzură ca premierul să fie demis.

Guvernul britanic a declarat anterior că în cazul în care acordul este respins, atunci Regatul Unit va părăsi UE fără un acord pe 29 martie 2019.

Însă nici guvernul britanic, nici cei din UE nu doresc ca acest lucru să se întâmple fără un acord în vigoare – majoritatea experților prevăd că un Brexit fără acord ar fi haotic și dăunător din punct de vedere economic.

Dacă va exista un timp pentru negocieri se poate amâna Brexitul sau poate se va organiza un al doilea referendum ca britanicii să spună din nou dacă vor să iasă din Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.