Skip to content
Focus Recent

Brexit: România mai are un loc de europarlamentar

România va avea un loc în plus în legislativul european în urma aprobării, în Parlamentul European, a noii distribuiri a mandatelor. Parlamentul European a aprobat marți, 13 iunie 2018, proiectul de Decizie a Consiliului European de stabilire a componenței Parlamentului European în viitoarea sa legislatură, 2019-2024.

În viitoarea sa legislatură Parlamentul European va avea 705 membri (față de 751 în prezent), aleși pe liste naționale, dacă Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană până la momentul respectiv. În această situație, conform noii chei de distribuție, România va câștiga un mandat în plus față de actuala legislatură (urmând a avea 33 de mandate, față de 32 în prezent).

După ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, România devine a şasea ţară ca pondere în Uniunea Europeană, iar cetățenii români vor fi astfel mai bine reprezentați la nivelul Parlamentului European. Acest lucru înseamnă un plus de responsabilitate față de proiectul european pentru care țara noastră se pregătește, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului viitor“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene  Victor Negrescu.

Alegerile europene vor avea loc, la nivelul statelor membre, în perioada 23-26 mai 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.