Skip to content
Focus Recent

Cui dă Guvernul case gratis de la RAAPPS, cu întreținerea suportată de la buget

Preşedintele Curţii Constituţionale, cel al Curţii de Conturi, al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, al Academiei Române şi al Consiliului Superior al Magistraturii pot beneficia de reședință oficială de la RAAPPS, care va fi utilată, iar taxele, impozitele și cheltuielile de întreținere vor fi plătite de stat. Decizia a fost luată printr-o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern în ședința de marți, 13 iunie.

Având în vedere importanța deosebită și rolul funcțiilor de preşedinte al Curţii Constituţionale, preşedinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, preşedinte al Curţii de Conturi, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii și președinte al Academiei Române, se impune crearea cadrului legal pentru ca persoanele care ocupă aceste funcții să beneficieze de reședințe oficiale din cadrul fondului locativ de protocol și bunuri mobile aflat în domeniul public al statului și administrarea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”. Cheltuielile de întreţinere pentru energie, gaze, apă, canal, amortizarea şi uzura mijloacelor fixe şi obiectelor de inventar, taxele şi impozitele pe clădiri şi terenuri aferente utilizării reşedinţei oficiale se vor suporta din fondurile regiei”, se arată în textul OUG.

Până în prezent, de reşedinţă oficială de la RAAPPS puteau beneficia doar preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, premierul şi persoanele care au avut calitatea de şef al statului român. Dar prin ordonanța de urgență adoptată de Guvern s-au impus următoarele modificări:

Pentru reşedinţele oficiale atribuite Preşedintelui României, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor, primului-ministru, preşedintelui Curţii Constituţionale, preşedintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, preşedintelui Curţii de Conturi, președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, președintelui Academiei Române, R.A.-A.P.P.S. va încheia cu persoanele beneficiare contracte de folosință gratuită. Cheltuielile de întreţinere pentru energie, gaze, apă, canal, amortizarea şi uzura mijloacelor fixe şi obiectelor de inventar, taxele şi impozitele pe clădiri şi terenuri aferente utilizării reşedinţei oficiale se suportă din fondurile R.A.-A.P.P.S. Costurile serviciilor solicitate de către beneficiari, altele decât cele suportate din fondurile R.A.-A.P.P.S., vor fi plătite de către instituțiile în care își desfășoară activitatea persoanele beneficiare, în baza unor contracte de prestări de servicii încheiate cu R.A.-A.P.P.S., cu încadrarea în prevederile bugetare anuale aprobate instituțiilor cu această destinație, prin legea bugetară anuală”.

Vor beneficia de casă de la stat, cu toate cheltuielile incluse, Valer Dorneanu (președintele CCR), Mihai Busuioc (președintele Curții de Conturi), Cristina Tarcea (președinta ÎCCJ), Ioan Aurel Pop (președintele Academiei Române) și Simona Marcu (președinta CSM).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.