Skip to content
Ediția de astăzi

CCR: Modificarea Ordonanţei 114, neconstituţională

Modificarea Ordonanţei 114 prin angajarea răspunderii este neconstituţională, a decis miercuri Curtea Constituţională a României (CCR).

Mai precis, CCR a admis sesizarea formulată de PSD privind angajarea răspunderii de către Guvernul Orban pe proiectul de lege care modifică ordonanţa de urgenţă nr. 114/2018, potrivit PSNews.ro

PSD a sesizat CCR, în luna decembrie a anului, în legătură cu modificarea OUG 114 pe care şi-a asumat Guvernul răspunderea.

Textul face referire atât la forma proiectului, respectiv faptul că există deja un proiect în Parlament cu acelaşi obiect, cât şi la fond – interzicerea cumulului pensiei cu salariul.

Social-democraţii susţin că domeniul de reglementare a proiectului pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea este identic cu cel al iniţiativei legislative pentru aprobarea OUG 114 care este deja în procedură parlamentară.

De asemenea, PSD face apel, în sesizarea de neconstituţionalitate, la o decizie anterioară a CCR care arată că „nicio dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiţia ca o asemenea măsură sa se aplice în mod egal pentru toţi cetăţenii”.

Social-democraţii atrag atenţia asupra prevederilor din Constituţie care stipulează că drepturile sau libertăţile pot fi restrânse prin lege numai pentru anumite situaţii, precum apărarea securităţii naţionale.

Totodată, autorii sesizării susţin că angajarea răspunderii de către Executiv poate fi făcută asupra unui singur domeniu de reglementare. Partidul arată că proiectul conţine „modificări şi completări a peste 25 de acte normative

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.