Skip to content
Ediția de Astăzi Focus Recent Social

CENTENAR – Cristinel Pavel – Avem o singură Românie! Să construim pentru generațiile viitoare o țară mai bună și prosperă

PSNews Mehedinți desfășoară campania ”Centenar”. În cadrul acestui demers, la ceas aniversar pentru țara noastră, dar și pentru județul Mehedinți, am vrut să aflăm ce înseamnă 100 de ani de la Marea Unire pentru cei care conduc ”destinele” mehedințenilor.

Fostul prefect al județului Mehedinți – director al Direcției Județene de Statistică – Critinel Pavel s-a implicat în campania Centenar – PSNewsMehedinți.

Ce înseamnă pentru dumnevoastră aniversarea Centenarului?

Cred că suntem privilegiaţi să fim contemporani cu marcarea a 100 de ani de la împlinirea marelui ideal naţional. Centenarul înseamnă principii, valori, dar și un moment de reflecție profundă a societății românești, un bilanț al progreselor în cei 100 de ani scurși de la Marea Unire, a tot ceea ce s-a făcut bine, dar și unde s-a greșit.

Ce mesaj le transmiteți mehedințenilor cu ocazia Centenarului?

Mehedințenilor le spun doar atât: avem o singură Românie. Centenarul ar trebui să fie pentru noi toți un prilej de a privi cu încredere spre viitor. Să ne adunăm energiile și să învățăm din exemplul înaintașilor care au făcut Unirea, să construim pentru generațiile viitoare o Românie mai bună și mai prosperă. Trebuie să avem mereu în suflet credința că toată suflarea românească trebuie să trăiască împreună, într-un singur stat, ROMÂNIA.

Ce proiecte ați realizat în anul 2018 pentru Mehedinți?

Ca unitate teritorială a Institutului Național de Statistică(INS), Direcția Județeană de Statistică Mehedinți (DJS Mehedinți) și-a desfășurat activitatea conform obiectivelor cuprinse în Programul Statistic Național Anual(PSNA) pentru anul 2018 și a Graficului cercetărilor statistice infra-anuale 2018 și anuale 2017.

Conducerea DJS Mehedinți a urmărit realizarea obiectivelor principale ale anului 2018 și care vor continua să fie prioritare și în anul 2019, după cum urmează:

  • creșterea calității datelor statistice cât și reducerea ratei de non-răspuns;
  • îmbunătățirea modului de diseminare a datelor statistice;
  • menținerea unui grad înalt de operativitate în formularea răspunsurilor către utilizatorii
    de date statistice;
  • elaborarea și difuzarea Buletinului statistic lunar al județului Mehedinți, Breviarului statistic al județului Mehedinți, Anuarului statistic al județului Mehedinți și a informărilor solicitate de către Instituția Prefectului, privind evoluția principalilor indicatori socio-economici ai județului Mehedinți în anul 2018, prezentate în cadrul Comisiei de Dialog Social și Colegiului Prefectural;
  • implementarea noilor regulamente europene în statistica românească, prin realizarea unuia dintre obiectivele Programului Eurostat de modernizare a statisticilor europene, care se referă la modernizarea metodelor de colectare a datelor de la gospodăriile populației prin înlocuirea metodei actuale cu metode mixte (multimodale) asistate de calculator.

Această acțiune a fost testată cu succes în anul 2018, pentru ”Ancheta privind accesul populației la tehnologia informațiilor și comunicațiilor”(TIC) și pentru ”Ancheta asupra forței de muncă”(AMIGO), în județul Mehedinți.

Ce v-ați propus să realizați în anul 2019 pentru Mehedinți?

Adaptarea statisticii sociale românești la obiectivele din strategia de modernizare a statisticii sociale la nivel european și cu noile direcții de acțiune în acest domeniu, va fi continuată și în anul 2019, prin realizarea implementării metodelor moderne de culegere a datelor în cercetările statistice adresate gospodăriilor populației.

În ce direcție credeți că se va îndrepta România, după 100 de ani de la Marea Unire?

Este greu de spus cum va fi România peste câțiva zeci de ani. Cred că în primul rând trebuie să învățăm din exemplul marilor înaintaşi de la 1918 și să nu lăsăm ca ceea ce ne desparte, să ne dezbine. Cu siguranță însă de noi depinde direcția în care se va îndrepta societatea românească, de modul cum fiecare dintre noi înțelegem să ne facem datoria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.