Skip to content
Ediția de astăzi

Claudiu Năsui face lobby pentru o persoană care a colaborat cu Securitatea să intre în Guvernul Cîţu

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, i-a trimis premierului Florin Cîțu trei adrese prin care cere numirea a trei persoane în funcții de conducere în cadrul instituției pe care o gestionează.

Astfel, Năsui solicită o detașare de la Ministerul Finanțelor pentru una dintre persoane și numirea celorlalte două în funcții de secretar de stat în Ministerul Economiei, numiri care, în acest moment, încalcă prevederile Codului Administrativ, potrivit PSNEws.ro

În plus, potrivit HotNews.ro, despre persoana pentru care Năsui a cerut detașarea de la Ministerul Finanțelor se știe că a fost colaboratoare a Securității și este o apropiată a fostului ministru al Finanțelor din Guvernarea PSD, Eugen Teodorovici.

Ministerul condus de Claudiu Năsui este unul nou, desprins din fostul Minister al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Deocamdată nu a fost adoptată o Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea acestui minister, astfel că numirea, în acest moment, a unor secretari de stat, încalcă prevederile Codului Administrativ.

În activitatea de conducere a ministerului, ministrul este ajutat de unul sau mai mulți secretari de stat, potrivit actului normativ de înființare, respectiv de organizare și funcționare a ministerului, după caz”, se arată în articolul 59 al Codului.

Pe 19 ianuarie, Năsui i-a trimis premierului o adresă prin care solicita detașarea la Ministerul Economiei, în funcția de secretar general, a Claudiei Florina Prisecaru, actual director general adjunct în Ministerul Finanțelor. Aceasta este o fostă apropiată a fostului ministru Eugen Teodorovici și a fost declarată colaboratoare a Securității în perioada comunistă, potrivit unei decizii a Curții de Apel București care nu este definitivă.

Jurnaliștii de la Newsweek România scriau în urmă cu aproape doi ani că membrii Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au constatat că informațiile furnizate de aceasta în perioada comunistă au afectat drepturile și libertățile fundamentale ale unor persoane. Claudia Florina Prisecaru lucrează în Ministerul Finanțelor din 1993.

Tot pe 19 ianuarie, ministrul Claudiu Năsui i-a solicitat premierului, prin două adrese, „rugămintea de a dispune, în condițiile legii, măsurile necesare în vederea emiterii Deciziei Prim-ministrului, privind numirea în funcția de demnitate publică numită de Secretar de Stat la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului” a Valentinei Saygo și Simonei-Carmen Fătu.

Valentina Saygo este expert contabil membru CECCAR, specializată în domeniul legislației și contabilității întreprinderilor mici și mijloci, iar Simona Fătu a ocupat, de-a lungul timpului, mai multe funcții în consilii de administrație sau de supraveghere ale unor companii unde statul român are acțiuni, ultima funcție de acest fel fiind în cadrul Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.