Skip to content
Focus Recent

Comisar European: Care sunt politicienii români cu șanse de a ajunge în Comisia Europeană

Fiecare stat membru va primi un mandat în Comisia Europeană, după ce se va alege președintele acestei comisii undeva la începutul lunii iulie sau poate chiar mai târziu. Guvernele statelor membre au responsabilitatea să propună pe cineva pentru acest mandat, iar președintele CE nu este obligat să accepte, ci poate refuza.

Deci numele viitorului comisar european din partea României este strâns legat de Viorica Dăncilă și Guvernul PSD-ALDE, potrivit PSNews.ro

PSD

Pe vremea lui Dragnea, Rovana Plumb era favorită să preia mandatul de comisar european, indiferent pentru ce rol. A renunțat la Guvern, s-a implicat în campanie, însă acum Viorica Dăncilă vrea să o tragă pe tușă. Nu degeaba Rovana Plumb a început să umble pe la organziația de femei a PSD, sperând că va reuși să o constrângă pe Dăncilă înainte de Congres. Un schimb politic – Plumb o ajută cu voturi, premierul îi dă fotoliul.

În acest moment, Plumb nu se află pe lista scurtă a premierului, mai ales că are și probleme nerezolvate cu DNA. Premierul are în minte doar trei nume: Eugen Teodorovici, Mircea Geoană și Victor Negrescu. Sunt șanse mici ca țara noastră să mai primească în 2019 un mandat important precum cel de Dezvoltare.

Dăncilă vrea să-l răsplătească pe Teodorovici cu portofoliul de comisar european la Tranporturi, dacă președintele CE va decide că România va primi acest portofoliu. După atâtea „performanțe” fiscale și economice, cu siguranță Teodorovici este și un specialist al transporturilor. Problema e că nu se poate spune că ar fi vreun specialist, după o carieră întreagă în instituțiile statului și fără nicio performanță notabilă.

O decizie surprinzătoare e aceea de a-l trimite pe Mircea Geoană, fostul președinte PSD, la Comisia Europeană, în cazul în care România va primi portofoliul pentru Extindere și politică de vecinătate, a anunțat adevărul.ro. Geoană are în spate o carieră întreagă de diplomat pe vremea unor dinozauri politici precum Năstase și Iliescu, însă el de vreo 10 ani este rupt de politica internațională. Cu alte cuvinte, nu va fi acceptat pentru o astfel de funcție după 10 ani de absență. De asemenea, mandatul pentru Extindere și politică de vecinătate a devenit foarte important în ultimii ani de când mai multe state își așteaptă rândul pentru a adera la UE, iar în Ucraina sau Republica Moldova avem două situații politice ce merită foarte multă atenție.

Al treilea plan al premierului este portofoliul pentru Agendă Digitală, unde avem cele mai multe șanse din cele trei, iar Victor Negrescu ar putea fi trimis la Bruxelles de Viorica Dăncilă. Nu va fi ușor să convingem președintele Comisiei Europene să ne dea chiar și acest mandat pentru că UE are mai multe bătălii cu giganții din IT și va fi nevoie de cineva ambițios ca să pună presiune pe Facebook, Google, Apple etc. Experiența lui Negrescu în domeniu este inexistentă.

O mișcare de culise a Vioricăi Dăncilă ar fi să o trimită pe Ecaterina Andronescu la Bruxelles. Astfel ar reuși să scape de unul dintre cei mai mari adversari din partid. Oferta ar putea fi acceptată, dacă ne uităm la beneficiile de a fi comisar european, unde 5 ani de zile nu te deranjează nimeni.

Ținând cont de numeroasele scandaluri Guvern vs. Comisia Europeană, țara noastră are șanse mari la unul din următoarele mandate mai puțin importante: Ajutor umanitar și gestionarea crizelor; Migrație, afaceri interne și cetățenie; Mediu, afaceri martime și pescuit. Nu premierul unei țări stabilește ce mandat vrea, ci președintele Comisiei Europene. Pentru ca PSD să poate negocia portofoliul, ar trebui ca Frans Timmermans să câștige președinția, însă momentan pare să aibă a treia șansă.

USR-PLUS

În cazul în care omul lui Macron va câștiga președinția Comisiei Europene (nu este foarte clar cine va fi, pentru că liderul Franței are 2 favoriți), USR-PLUS ar putea să facă lobby pentru ca România să primească un mandat important în Europa. Dar n-o să facă din 2 motive: 1. Ar ajuta PSD. 2. Cioloș și nimeni din USR-PLUS nu are șanse să ocupe fotoliul de comisar european atât timp cât PSD are Guvernul.

Dacă Cioloș a luat funcția de președinte al grupului european Renew Europe (format din ALDE Europa, En Marche, Ciudadanos și alte partide), propunerea pentru comisia europeană îi va reveni unui politician din USR, cel probabil acesta va fi Cristian Ghinea, care a preferat să fugă la Bruxelles în loc să voteze moțiunea de marți. Sunt șanse foarte mici ca vreun europarlamentar USR să ajungă pe fotoliul de comisar european. PSD ar trebui să primească ceva la schimb pentru a face o altă propunere în afară de oamenii partidului.

PNL

Situația pentru PNL este identică cu cea a USR-PLUS. PNL face parte din grupul european PPE, iar Manfred Weber are prima șansă să fie următorul președinte al Comisiei Europene. PNL poate profita de relația foarte bună cu PPE. Weber a venit în România în campania electorală, a sprijinit direct PNL și a atacat PSD. Viorica Dăncilă va avea misiune dificilă să-l propună pe Teodorivici comisar european dacă va câștiga Weber președinția Comisiei Europene.

Mircea Geoană sau Victor Negrescu ar putea fi soluțiile acceptate de Manfred Weber pentru portofoliul României. Eugen Teodorovici are șanse să se transforme din „candidatul de serviciu” în „pierzătorul de serviciu”, după ce numele lui a fost implicat în discuții pentru mai multe funcții și ne-a anunțat că ia în calcul „orice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.