Skip to content
Focus Recent

Jocurile din culise pentru viitorul președinte al Comisiei Europene! De ce parte e PNL în jocul european

La nivel național PNL, ca parte a Partidului Popular European, a câștigat alegerile europarlamentare din 26 mai. Una din temele de campanie, intens folosite, a fost faptul că liberalii fac parte din cea mai mare familie europeană, cea a popularilor. La nivelul Europei partidele populare au câștigat în mai multe țări alegerile, însă nu au obținut suficiente voturi ca să aibă în Parlamentul European o majoritate confortabilă.

Următoarea bătălie care se dă în aceste zile, în culise sau public, este cea pentru susținerea candidaților la șefia Comisiei Europene. PPE, deci implicit liberalii, susțin candidatura germanului Manfred Weber, de la CSU, care a fost în România la congresul PPE, de la Romexpo, dar și la summit-ul de la Sibiu din luna mai. Dacă va ajunge președintele Comisiei Europene atunci România va avea de câștigat.

Candidatul socialiștilor europeni este Frans Timmermans, momentan vicepreședinte al Comisiei Europene și fost ministru de Externe al Olandei.  În schimb liberalii nu au făcut o singură nominalizare ci au propus 7 nume, printre care daneza Margrethe Vestager și fostul premier belgian Guy Verhofstadt, liderul ALDE european. Însă la liberalii un cuvânt greu de spus va avea și Emmanuel Macron, care are cei mai mulți europarlamentari. ALDE, En Marche și USR PLUS au anunțat miercuri, 12 iunie, că noul grup european se va numi Renew Europe. Pe aici pe undeva e și Pro România lui Victor Ponta.

Revenind la Europa, Macron se pare că o susține pe Vestager, iar Franța ar vrea să impună președintele la Banca Central Europeană. Iar președintele Franței a spus că ar susține-o pe Angela Merkel, dacă ar fi interesată.

Rămâne de văzut dacă Weber va reuși să convingă majoritatea că are toate abilitățile necesare pentru a fi viitorul președinte al Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.