Skip to content
Ediția de astăzi

Coronavirus: Stare de urgență: Nu trebuie să vă aprovizionați peste necesitățile normale

Se va declara stare de urgență din cauza epidemiei de coronavirus, dar asta nu înseamnă stare de asediu, ci vor fi luate o serie de măsuri pentru a gestiona mai bine criza. Premierul Ludovic Orban a făcut apel la populație să fie calmă și să nu recurgă la gesturi disperate.

”În ceea ce priveşte cozile de la magazine, vă adresez un mesaj cât se poate de clar: nu trebuie să vă aprovizionați peste necesitățile normale, nu trebuie să vă schimbați ritmul de aprovizionare. Din punctul meu de vedere și pe baza analizelor pe care le-am făcut, nu există riscul de apariție a unei penurii, a unei lipse de anumite categorii de produse alimentare sau alte categorii de produse. Dacă cumpărați mai mult decât cumpărați de obicei, această cumpărare, practic, îi poate lipsi pe alții, pe moment, de produsele care sunt cumpărate în exces. Mențineți un ritm normal, firesc, de aprovizionare, pentru că nu există un risc real să apară penurie în furnizarea vreunui produs”, este sfatul premierul României.

Totodată, Orban a anunțat că sunt în discuții cu mai multe bănci pentru a veni cu o soluție în ceea ce privește amânarea plății ratelor.

”Nu am răspuns la o întrebare anterioară privitoare la amânarea ratelor.  Suntem în dialog cu mediul financiar-bancar, suntem în dialog cu Banca Națională a României. Banca Națională a României și Asociația Băncilor fac parte din Grupul de lucru și suntem în discuții pentru a genera măsuri din partea sectorului financiar-bancar în sprijinul mediului de afaceri, în sprijinul companiilor, în special din acele domenii care sunt grav afectate de coronavirus – restaurante, baruri și alte categorii de localuri. Sunt în analiză astfel de măsuri. Dacă aţi urmărit, noi am avut o gradualitate în ceea ce privește impunerea de măsuri. Dacă în primă fază am interzis manifestările de peste o mie de persoane, ulterior am coborât la interzicerea manifestărilor de peste o sută de persoane. În general, am avut o gradualitate în impunerea unor măsuri în funcție de existența riscurilor de contaminare. În momentul în care va fi necesar, putem să luăm și astfel de decizii, dar deocamdată, din câte știu eu, sunt în curs de analiză astfel de decizii”, a mai specificat șeful Executivului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.