Skip to content
Ediția de astăzi

Cum arată buletinele de vot pentru alegerile parlamentare

La scrutinul electoral din 6 decembrie se vor folosi 2 tipuri de buletine de vot, respectiv unul pentru votul în secții și cel de-al doilea pentru votul prin corespondență. Românii îi vor alege pe cei 136 de senatori și 329 de deputați din Parlamentul României. În secția de vot, alegătorii vor primi câte un buletin de vot pentru Senat și Camera Deputaților.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România pot vota pentru alegerile parlamentare duminică, 6 decembrie 2020, în intervalul 7.00-21.00. În schimb, cetăţenii români din străinătate pot vota pentru alegerile parlamentare pe durata a două zile: sâmbăta, 5 decembrie 2020, între orele 07.00-21.00, şi duminică, 6 decembrie 2020, în acelaşi interval orar, potrivit PSNews.ro

Buletinul pentru votul în secțiile de votare

În ţară, alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în România care în ziua votării se află în ţară pot să voteze secţiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare, conform Legii nr. 208/2015 privind privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

odel buletin vot la alegeri parlamentare 2020 pentru votul în secții

Buletinul pentru votul prin corespondență

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, până la data de 3 decembrie 2020, ora 14:30, a fost înregistrată primirea a 14.572 de plicuri exterioare care conţin buletinele de vot ale alegătorilor români din străinătate.

Model buletin vot la alegeri parlamentare 2020 pentru votul prin corespondență

Alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.

După ce alegătorul semnează în lista electorală permanentă, membrii secţiei de votare respective îi încredinţează acestuia buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”.

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează, transmite Digi24. După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot, astfel ca pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă.

Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. Ştampila cu menţiunea „VOTAT”, încredinţată pentru votare, se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate, menţionând şi data scrutinului. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului, conform Legii 208/2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.