Skip to content
Spot

Cum și-a pierdut USR credibilitatea după ce a pus mâna pe putere? Scurtă retrospectivă a erorilor comise

La început, USR promitea a fi o formațiune politică complet diferită de partidele mainstream. Retorica USR era construită în jurul diferențelor. Altfel spus liderii USR încercau să arate de fiecare dată cu ce anume sunt ei diferiți față de liderii PNL, PSD, etc.

Pe hârtie și din declarații totul părea frumos. Dar în scurt timp, liderii USR s-au decredibilizat complet după cele 3 luni de fiasco la guvernare, potrivit unei analize făcută de PSNews.ro

Retrospectiva erorilor USR

Imediat după ce au ajuns la guvernare, liderii USR nu au înțeles că primesc o sarcină deosebit de importantă. Încrederea acordată de cetățeni trebuia să îi motiveze suficient pe aceștia. Gestionarea epidemiei de coronavirus și reconstrucția post-covid erau prioritățile numărul 1 ale liderilor USR, cu atât mai mult cu cât doi dintre aceștia – Vlad Voiculescu și Claudiu Năsui – dețineau două portofolii-cheie în guvern, esențiale atât pentru gestionarea epidemiei, cât și pentru gestionarea reconstrucției post-covid – ministerele Sănătății și Economiei. Ambii însă au început să își dea în petic.

Claudiu Năsui a demonstrat că USR nu este atât de departe de mult hulitul PSD. Ministrul Economiei, va rămâne multă vreme asociat cu celebrul „și?”, cu care a răspuns, atunci când a fost întrebat despre rațiunea din spatele numirii unei foste colaboratoare a Securității într-o funcție de director general adjunct în ministerul pe care îl conduce. Năsui și-a angajat apoi pe post de consilier pe ex-jurnalistul Ionuț Tudorică, cel care contesta mișcarea #rezist în perioada 2017-2018.Toate acestea au stârnit furia simpatizanților USR, iar Năsui a devenit omul “problemă” din cabinetul Cîțu și unul dintre cei mai controversați miniștri. Grav e că acesta controlează ministerul Economiei care va avea un rol crucial în reconstrucția post-Covid.

Vlad Voiculescu reprezintă un alt figurant din actualul guvern, alături de Năsui. În calitate de ministru al Sănătății pentru a doua oară, toată lumea privea spre el pentru soluții atât în cazul epidemiei, cât și în cazul problemelor din sistemul de sănătate publică. Nimeni nu se aștepta la soluții miraculoase, peste noapte, dar lipsa inițiativei și letargia cu care acționează ministrul Sănătății sunt de-a dreptul hilare. În cazul incendiului de la Matei Balș, ministrul a găsit de cuviință să arunce vina pe vechea conducere, asumându-și prea puțin partea sa de vină. Felul în care a fost condusă campania de vaccinare și erorile de parcurs nu au fost nici ele asumate complet. Când totul merge bine, Voiculescu se lupta cu Gheroghiță pentru a deveni imaginea succesului. Când lucrurile mergeau rău, Voiculescu căuta țapi ispășitori. Lipsa de asumare denotă o lipsă acută de leadership. Vlad Voiculescu lasă și el impresia că nu este diferit de alți miniștri care s-au perindat prin Ministerul Sănătății. Diferența ar fi că acesta a făcut-o deja de două ori.

Majoritatea liderilor USR nu pot ieși din zona retoricii populiste și perpetuează un discurs de campanie electorală. Cazul lui Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 este elocvent. Aceasta se victimizează cu aproape orice ocazie și se portretizează drept un soi de justițiar prins într-o luptă cu o “mafie” omniprezentă. E foarte ușor să justifici lipsa de activitate și propriile limite dând vina pe moștenirea unui sistem corupt. Diferența dintre putere și opoziție e că atunci când te afli la putere oamenii așteaptă soluții, pe când atunci când te afli în opoziție poți critica puterea necontenit. Liderii USR nu fac diferența între retorica puterii și retorica opoziției. Deși se află la putere ei continuă să acuze forțe obscure, subterane pentru propriul eșec. Ne amintim astfel de retorica PSD și ALDE din perioada 2016 – 2019, cea în care liderii celor două formațiuni acuzau existența unor înțelegeri subterane – “stat paralel” – pentru a masca propriile eșecuri sau pentru a justifica unele acțiuni problematice. Retorica aceasta e folosită de altfel de majoritatea liderilor populiști din lume, iar USR nu face abstracție.

De curând aflăm că USR a nominalizat un fost membru PSD pentru o funcție de subprefect și că un presupusul turnător la Securitate al scriitoarei Herta Muller a fost numit de USR în conducerea Muzeului Satului Bănățean din Timișoara. Toate aceste lucruri duc la decredibilizarea acută a USR. Retorica “oamenilor noi” în politică nu mai ține atunci când faci asemenea erori, multe neforțate. Dacă va continua în ritmul acesta, USR riscă să se erodeze în mod iremediabil la guvernare și să piardă procente semnificative la viitoarele alegeri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.