Skip to content
Ediția de astăzi Focus

Cum vom putea călători de la 1 iulie în Uniunea Europeană. Ce trebuie să știe românii

Certificatele digitale verzi, așa-numitele pașapoarte COVID-19 care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană (UE) pe timpul pandemiei de COVID-19, vor fi implementate în România cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Soluția tehnică dezvoltată de STS va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei, potrivit PSNews.ro

Data la care se preconizează implementarea Certificatului digital UE Covid-19 de către Parlamentul European este 1 iulie 2021, astfel încât de la începutul sezonului estival această adeverință europeană de vaccinare va intra în vigoare și oamenii se vor putea folosi de ea și vor putea călători neîngrădit în Uniunea Europeană. Din punct de vedere tehnic, specialiștii STS vor putea asigura implementarea sistemului informatic în acord cu graficul stabilit de experții UE.

Noi, Parlamentul European am dorit ca persoanele care nu sunt vaccinate și fac teste pentru a putea călători să beneficieze de teste gratuite. Guvernele statelor membre s-au opus, spunând că nivelul deficitului a fost prea mare anul trecut, nivelul cheltuielilor pentru a depăși pandemia a fost prea mare și nu pot suporta aceste cheltuieli. Au existat o serie de divergențe între Consiliu și Parlament. Vestea cea bună este că am reușit să depășim toate aceste divergențe.  Negociatorii Parlamentului și Consiliului au ajuns la un acord, facilitat de Comisia Europeană. Este un acord pe care îl vom confirma printr-un vot final în plenul Parlamentului European la începutul lunii iunie și la 1 iulie, la începutul sezonului estival această adeverință europeană de vaccinare va intra în vigoare și oamenii se vor putea folosi de ea și vor putea călători neîngrădit în Uniunea Europeană. Este foarte important pentru noi ca oamenii să aibă mai multe opțiuni. Opțiunea preferabilă și care va fi valabilă întotdeauna este vaccinarea. Te vaccinezi și după aceea acel certificat este valabil. Imunizarea prin boală își pierde valabilitatea după un timp, iar testul își pierde valabilitatea și mai repede”, a declarat europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan pentru PS News.

Certificatele Covid vor fi gratuite

Potrivit STS, certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital.

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare.

Următoarea etapă cuprinde finalizarea portalului securizat de unde cetățenii vor putea să își descarce certificatele digitale UE și realizarea internă a testelor de performanță și de securitate ale sistemului informatic.

Potrivit calendarului de lucru de la nivel european, certificatele digitale UE vor fi implementate la începutul lunii iulie. Din punct de vedere tehnic, specialiștii STS vor putea asigura implementarea sistemului informatic în acord cu graficul stabilit de experții UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.