Skip to content
Ediția de Astăzi

E oficial! Ludovic Orban a anunțat cele două propuneri pentru funcția de comisar european

Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri, după ședința de guvern, că va trimite la Bruxelles două propuneri pentru postul de comisar european – europarlamentarii liberali Siegfried Mureșan și Adina Vălean.

România este ultimul stat din UE fără un titular propus în acest sens, după ce toate cele trei tentative ale fostului premier Viorica Dăncilă s-au lovit de refuzul Bruxelles-ului, potrivit PSNews.ro

Întrebat dacă România își va păstra portofoliul Transporturi sau va fi un schimb cu Extinderea UE, Orban a precizat că vor exista discuții.

Sigur că dacă va fi vorba de posibilitatea schimbării portofoliului, va exista cu siguranță o discuție între președintele României, subsemnatul ca premier și președintele Comisiei Europene”, a spus Orban.

Siegfried Mureșan, primul europarlamentar român desemnat negociator-șef al Parlamentului European

Liberalul Siegfried Mureșan a fost ales pe 5 iunie vicepreședinte al Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, cel mai mare grup politic din PE, cu un număr total de 179 europarlamentari.

În calitate de vicepreședinte, Siegfried Mureșan este parte a președinției Grupului PPE din Parlamentul European alături de președintele grupului și de ceilalți 9 vicepreședinți. Președinția are rolul de a conduce Grupul PPE.

Născut la Hunedoara, în 20 noiembrie 1981, Siegfried Mureșan a absolvit Academia de Studii Economice din București în 2004 și programul de master în Științe Economice și Management al Universității Humboldt din Berlin în 2006. În 2006, a primit o bursă din partea Parlamentului Germaniei și a făcut parte din programul internațional de stagii al Bundestag-ului. Ulterior, a activat timp de trei ani în această instituție drept consilier al președintelui Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Germaniei, Gunther Krichbaum.

În 2009 s-a mutat la Bruxelles, unde a lucrat inițial în Parlamentul European. În 2011 a obținut prin concurs postul de consilier politic pentru probleme economice și sociale în cadrul Partidului Popular European. În ianuarie 2014 a devenit consilier politic principal al PPE. În mai 2014, a fost ales membru al Parlamentului European pentru un mandat de cinci ani. Apoi, în ianuarie 2015, a fost numit purtător de cuvânt al PPE.

În actuala configurație a Parlamentului European, Siegfried Mureșan este vicepreședinte al Comisiei pentru bugete și membru supleant al Comisiei pentru afaceri economice și monetare.

Este, totodată, primul europarlamentar român desemnat negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul anual al UE. În urma negocierilor coordonate de Mureșan, Bugetul UE 2018 a avut o alocare record de 160,1 miliarde de euro și a cuprins creșterea finanțării pentru Politica de Coeziune, pentru Programul „Erasmus+”, pentru agricultură, pentru IMM-uri și pentru Vecinătatea Estică, inclusiv Republica Moldova.
Tot în Bugetul UE 2018, europarlamentarul Siegfried Mureșan a obținut finanțarea în premieră a Programului „DiscoverEU”. Prin acest program, 30.000 de tineri de 18 ani din UE, dintre care 1.000 de tineri din România au primit un abonament gratuit de tren de 30 de zile cu care să călătorească în UE.

În calitate de europarlamentar, Mureșan a mai obținut: 3,5 milioane de euro pentru muncitorii disponibilizați de la Combinatul Mechel din Câmpia Turzii, 8,5 milioane de euro, despăgubiri în urma inundațiilor care au lovit România în 2014, 28 de milioane de euro pentru fermierii afectați de pesta porcină africană și gripa aviară, 500 de milioane de euro din Bugetul UE post-2020 pentru apărarea statului de drept în UE, 7,9 milioane de euro pentru combaterea dezinformării și a propagandei antieuropene în UE și includerea României în Fondul Monetar European.

Adina Vălean, singurul român președinte de comisie

Adina Vălean, eurodeputat din partea PNL, a fost aleasă preşedinte al Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) a Parlamentului European (PE).

Este matematician de formație, cu studii postuniversitare în Conducerea Securității și Apărării Naționale și un master de Studii de integrare europeană și securitate. Până în 1997 a fost profesor de matematică. În 1997 a devenit director pentru relația cu Direcțiile Județene pentru Tineret și Sport și ONG de tineret în Ministerul Tineretului și Sportului. Din 1999 până în 2001 a lucrat în organizații non-guvernamentale, ca director de programe al Asociației Române pentru Libertate și Dezvoltare și ca director general al Fundației “Institutul pentru Liberă Inițiativă”. A intrat în PNL în 1999.

Între 2000 și 2002 a fost secretar general al Tineretului Naționl Liberal. În 2002 a devenit membru al Biroului Permanent al PNL (sector 1) și secretar al Comisiei PNL pentru mediul de afaceri, privatizare și politici concurențiale. În 2006 a fost aleasă vicepreședinte al PNL Prahova. De asemenea, în 2000 a fost director executiv adjunct al campaniei electorale pentru alegerile generale, iar în 2004 a fost implicată în programe de sprijin în campania pentru alegerile locale. Între 2004-2006 a fost deputat în Parlamentul României, circumscripția Călărași.

Aleasă în Parlamentul European în data de 7 iunie 2007 pe lista Partidului Național Liberal, Adina Vălean a fost membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Comisia temporară pentru schimbările climatice, Delegația pentru relațiile cu țările din Europa de Sud-Est și membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

Adina Ioana Vălean a fost vicepreședinte al Alianței Liberalilor si Democraților pentru Europa (ALDE – grupul liberal). În cele nouă luni până în martie 2010 a participat la 24 din cele 37 de ședințe în plen. În perioada menționată a pus două întrebări, a avut două propuneri de rezoluție, cinci intervenții plenare, două amendamente și a elaborat un raport.

Una dintre cele mai importante preocupări pe care le-a avut în primul mandat în calitate de europarlamentar a fost libera circulație a cetățenilor țărilor UE, chestiune foarte importantă pentru români. A fost raportor al Directivei nr. 38/2004 privind dreptul la liberă circulație, raport care monitorizează implicit cazurile de discriminare care apar în unele țări UE ca urmare a unei legislații naționale neconforme cu cea europeană. Europarlamentarul liberal a luat poziție în toate dosarele care vizau direct interesele României (moțiunea cu privire la reluarea adopțiilor internaționale, raportul cu privire la centrele de detenție CIA, dar și cel cu privire la reglementarea tarifelor de roaming).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.