Skip to content
Spot

Editorial: Klaus Iohannis versus Viorica Dăncilă! Ce urmează după victorie? Dar după înfrângere?

Victoria lui Klaus Iohannis de duminică, 24 noiembrie, a dat, pentru moment, aripi Partidului Național Liberal, partid căruia de altfel aproape i se cânta prohodul în urmă cu 3 ani, când cei de la PSD obțineau unele dintre cele mai mari scoruri.

Istoria recentă și ”zbuciumată” a partidelor politice din România, după revoluția din 1989, ne-a dovedit că putem avea oricând parte de surprize, plăcute sau neplăcute. Scorul obținut de candidatul PNL pare că le-a asigurat continuitatea pe scena politică a liberalilor. Dreapta este acum la putere în România. Sau așa pare? Ce e drept cei de la PNL, în parteneriat cu Klaus Iohannis, au reușit să obțină niște victorii care au ridicat ”moralul” multora: câștigarea alegerilor europarlamentare, preluarea guvernării și victoria lui Klaus Iohannis, care și-a securizat încă un mandat.

De astăzi cei care au votat PNL vin să le prezinte ”doleanțele”. Așteptările sunt enorme, mai ales în comparație cu modelul lăsat de cei de la PSD. Majoritatea românilor își doresc ca de acum să se îndeplinească promisiunile, fără clipire, fără compromisuri. Asta în timp ce PSD pare că agonizează.

Însă, ca de obicei, există multe nuanțe. Provocarea celor de la PNL stă la Parlament, unde nu au majoritate, iar șefia celor două camere este în mâinile PSD. A subestima asta ar însemna o mare greșeală strategică. Practic, de astăzi, în ciuda victoriei obținute de Klaus Iohannis, cei de la PNL au început un dans pe o sârmă subțire. Trebuie să fie în măsură să aibă un act guvernamental ireproșabil și să reușească să treacă prin Parlament acele legi, de care are nevoie sau pe care a promis că le va promova, pentru a onora o serie din promisiunile sau solicitările românilor.

Asta este cu adevărat provocarea. Pentru că, în ciuda loviturii primite, PSD-ul nu va se va resemna. Poate, poate, poate se va reforma. Asta ar fi bine, pentru că România are nevoie de un echilibru și din punctul de vedere al forțelor politice, pentru sănătatea democrației.

Da, de luni 25 noiembrie începe adevărata provocare pentru toată scena politică din România. Pentru că, uneori, se vede foarte clar că românii nu mai au răbdare. Nu mai au răbdare să spere în van, ci au nevoie să știe că politicienii au înțeles să lupte și să pună în aplicare proiecte de anvergură, care ar aduce cu sine soluții și pentru proiectele mici.

Vom vedea dacă, într-adevăr, va începe procesul de normalizare așa cum a fost promis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.