Skip to content
Focus Recent

”Fără penali în funcții publice”: Câte semnături s-au strâns în județul Mehedinți

”Fără penali în funcții publice” este o inițiativă cetățenească care își propune să adune 500.000 de semnături pentru a putea intra în circuitul legislativ parlamentar, după care, dacă va fi cazul să fie organizat un referendum prin care românii să spună dacă sunt de acord să fie introdus în Constituția României că penalii nu au voie în funcții publice. În județul Mehedinți s-au strâns 1966 de semnături.  Până în acest moment au fost strânse, la nivel național, 425.389 de semnături.

Inițiativa este susținută de Uniunea Salvați România, de persoane publice, iar printre semnatarii se numără politicieni liberali, dar și social democrați. Unul dintre susținători este și actorul Marius Manole, care a declarat în cadrul unui interviu acordat Digi24 că cei mai mulți semnatari sunt persoane cu vârsta de peste 60 de ani.

Știți ce categorie de vârstă a semnat cel mai mult? Peste 60! Tinerii nu au vrut să semneze. Ăsta a fost șocul nostru, mare, al tuturor colegilor, că tinerii nu voiau să semneze. Tinerii – spunem între 20 și 35 de ani. N-au vrut să semneze! De frică, de… nu-i interesa, era obosit, vin de la serviciu, lăsați-mă și cu asta, haideți, c-o să schimbați voi România! Cei mai mulți veneau oameni în vârstă, care vedeau la televizor, aflau de la nepoți de pe Facebook și veneau și spuneau că ei vor să schimbe țara! N-ai crede! N-am crezut nici noi. Întrebați toți colegii. Toți au fost dezamăgiți de lucrul ăsta și dup-aia am primit și explicația de la alți prieteni, care ne-au spus: Discursul politic nu ajunge la cei de 20-25-30 de ani. Nu e pe limba lor. Faceți cumva să ajungeți la ei! Nu-i convingeți”, a povestit actorul Marius Manole.

Care sunt etapele proiectului:

  • Se formează un grup de inițiativă din cel puțin zece cetățeni
  • Proiectul de modificare a Constituției este trimis pentru aviz la Consiliul Legislativ
  • Proiectul și avizul consultativ sunt publicate în Monitorul Oficial
  • Începe strângerea a cel puțin 500.000 de semnături în 6 luni, din cel puțin 21 de județe
  • Listele de semnături împreună cu proiectul și expunerea de motive se înregistrează la Parlament
  • Parlamentul înaintează propunerea către CCR pentru controlul de constituționalitate
  • Începe procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senat
  • Se organizează un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum și vot majoritar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.