Skip to content
Recent Social

Gata, e lege! Radarele poliției rutiere nu mai pot sta ascunse în tufișuri

Proiectul de lege pentru modificarea art.109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost adoptat. În urma adoptării radarele poliției rutiere nu mai pot sta ascunse în tufișuri.

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, care a iniţiat, alături de colegul său Florin Roman, proiectul de lege pentru modificarea art.109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, le mulţumeşte deputaţilor care au votat pentru adoptarea acestei legi şi afirmă că prevenţia va trebui să fie prioritatea zero a autorităţilor române pentru creşterea siguranţei pe drumurile publice, dar şi pentru alte politici din sectorul public.

După mai bine de un an şi jumătate de când am iniţiat acest proiect şi după ce Curtea Constituţională a României s-a pronunţat şi a considerat că modificările propuse de mine sunt constituţionale, astăzi, prin votul a 186 de deputaţi care au înţeles sensul legii, proiectul a fost adoptat. Cred că s-a făcut un pas mare către normalitate prin faptul că dispozitivele destinate măsurării vitezei, inclusiv cele de tip pistol, vor fi instalate exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere. În niciun stat european poliţiştii nu sunt obligaţi de şefii lor să stea furişaţi în maşini fără înscrisurile poliţiei sau chiar prin boscheţi, ci stau la vedere, în uniforme şi cu maşini inscripţionate. Aşa aplică aceştia sancţiuni tuturor celor care încalcă legea şi aşa trebuie să fie şi la noi, în România. (…) Când România va pune mai mult accent pe politicile de prevenţie, atunci şi costurile statului vor fi mai mici, iar populaţia va resimţi în mod real beneficiile unor politici bune, fie că este vorba despre siguranţa circulaţiei rutiere, despre politici de sănătate sau despre cum sunt administraţi banii publici. După succesul pe care l-am înregistrat astăzi la nivel parlamentar, mă gândesc foarte serios să demarez un nou proiect legislativ, tot cu caracter preventiv, prin care să înăspresc foarte tare sancţiunile pentru conducătorii auto care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau substanţe interzise. Dacă scăpăm de ei de pe şosele, vom fi cu toţii mult mai în siguranţă”, a declarat deputatul PNL Ioan Bălan.

Și deputatul Florin Roman a anunțat că proiectul a fost adoptat cu 186 voturi pentru, 21 împotriva și 6 abțineri.

Potrivit legii votate de Camera Deputatilor, care este for decizional, polițiștii rutieri, respectiv polițiștii de frontieră sunt obligați să poarte uniformă cu înscrisuri și însemne distinctive. O altă prevedere este cea referitoare la constatarea contravențiilor în sensul că poate fi făcută doar cu mijloace tehnice certificate, omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de contravenție. O noutate este și faptul că se interzice amplasarea aparatelor radar care nu sunt staționate în locuri vizibile, ceea ce înseamnă că radarele nu mai pot fi ascunse în curbe sau tufișuri, după diferite obstacole. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri”, a declarat deputatul liberal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.